Select Page

Na oglase za posao nitko se ne javlja, plaće male i nedovoljne da zadrže radnike u BiH

Na oglase za posao nitko se ne javlja, plaće male i nedovoljne da zadrže radnike u BiH

Kompanije u BiH susreću se s velikim problemima – nedostatkom radne snage. Veliki je broj radnika otišao u druge zemlje, najčešće u Sloveniju i Njemačku, ali bolji uvjeti rada u BiH značajno bi doprinijeli smanjenju broja onih koji odluče napustiti svoju domovinu.

Trend i stranci
Da je malo sektora u kojima je dovoljno radnika, istaknuo je nedavno i predsjednik Unije poslodavaca Saša Trivić koji navodi kako je u BiH trenutačno oko 10.000 nepopunjenih mjesta. – Svi koji su na zavodu su ili visokoobrazovani pa ne mogu naći posao ili već rade, ali u “sivoj zoni”. Oglasa za zapošljavanje na koje se nitko ne javlja ima u svim oblastima, od ugostiteljstva, prehrambene industrije do trgovine… Problem je visina plaće i struktura ekonomije jer je naše gospodarstvo uglavnom niskoakumulativno i teško može podizati plaće – istaknuo je za Glas Srpske Trivić. Da bi bolji uvjeti rada zadržali radnike u BiH, potvrđuje i nedavno objavljen oglas za zapošljavanje na Facebooku koji je izazvao mnogo pozornosti. Riječ je o objavi kompanije koja se bavi unutarnjim uređenjem, a koja zbog povećane količine posla traži radnike. U oglasu se vodoinstalaterima, ličiocima i monterima nudi plaća do 1920 KM; monterima suhe gradnje (poželjno iskustvo i na bandažiranju i obradi rigipsa) 1920 KM, profesionalnim ličiocima s poznavanjem kompletnog posla (ljepilo, ek šine, obrada, gletanje i završno ličenje) 1800 KM, vodoinstalaterima (razvođenje “grube” instalacije u kupaonici, montaža sanitarija) 1920 KM, električarima (grubo razvođenje el. instalacije jake i slabe struje, fina montaža utičnica i prekidača, montaža ploče s osiguračima) 1920 KM. Ovaj je oglas zbog svoje transparentnosti i precizno objavljenih informacija o radnom vremenu, kao i zaradi, izazvao mnogo pozitivnih komentara. Prema statističkim podacima, u Njemačkoj ličioci i vodoinstalateri zarađuju u prosjeku 2500 – 3000 eura bruto mjesečno. Poslodavci u BiH morali su se okrenuti uvozu radne snage jer, po njima, u BiH im nedostaje 30.000 radnika. Posljednjih godina broj stranaca koji zarađuju za život u BiH sve je veći.

Prognoze pokazuju kako će taj trend biti nastavljen te nije isključeno osnivanje agencija koje će pronalaziti radnike i posredovati u njihovu dolasku u BiH. Ipak, uvoz radnika nije trajno rješenje, jednostavno se različitim mjerama mora zaustaviti odljev radne snage.

Potrebne reforme
U dokumentu pod nazivom “Plan o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u BiH” za ovu godinu, koji su izradile nadležne entitetske institucije, navedeno je kako će negativan prirodni prirast, evidentna emigracija radne snage, utjecaj negativnih globalnih ekonomskih kretanja, inflacija, energetska kriza, tehnološke promjene te rad “na crno” predstavljati veliki izazov u predstojećem razdoblju za javne službe za zapošljavanje, ali i za cijelu ekonomiju BiH. Veliki problem je i visoki udio nekvalificiranih osoba u radnoj snazi i udio neaktivnih u radno sposobnom stanovništvu. – Zbog nedostatka određenih profila zanimanja na širem području, odnosno zbog nepodudarnosti ponude i potražnje na tržištu rada, već sada se pojedina oglašena mjesta teže popunjavaju. To upućuje na strukturnu nezaposlenost prouzročenu brojnim čimbenicima te je potrebno sustavno pristupiti jačanju i unaprjeđenju srednjeg stručnog i visokog obrazovanja, poboljšanju kvalitete praktične nastave, organiziranju obuke radne snage za konkretne poslove – navedeno je u dokumentu. Za poboljšanje društvenih prilika i tržišta rada u dokumentu se navodi kako je potrebno raditi na unaprjeđenju porezne politike, provođenju reformi pravnog okvira koji utječe na tržište rada te utvrđivanju strateških dokumenata u oblasti zapošljavanja na razini BiH, što bi osiguralo znatna financijska sredstva iz međunarodnih fondova.

VL

OGLASI

Loading