Select Page

Na popisu 100 najutjecajnijih žena svijeta nema nijedne s Balkana

Na popisu 100 najutjecajnijih žena svijeta nema nijedne s Balkana

Britanski BBC je objavio popis 100 najutjecajnijih žena svijeta u 2019. godini na kojoj su se našle osobe iz svih dijelova svijeta, ali nijedna iz regije Balkana.

Na popis su uvrštene žene koje su svojim djelovanjem na neki način bile inspiracija drugima te su snažno utjecale na određene globalne događaje u oblastima kojima se bave, od znanosti, sporta pa do umjetnosti, prenosi Faktor.

Na popisu BBC-a se, između ostalog, nalazi i tinejdžerska klimatska aktivistica iz Švedske Greta Thunberg koja je nedavno u obraćanju na Summitu Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama u New Yorku oštro osudila svjetske lidere zbog toga što ne ulažu potrebne napore u borbi protiv klimatskih promjena.

Osim mlade Šveđanke na popisu 100 najutjecajnijih žena našli se i iranska atletičarka Kimia Alizadeh koja je 2016. godine postala prva Iranka koja je osvojila odličje na Olimpijskim igrama otkako se zemlja počela natjecati 1948. godine.

Na popisu se također nalaze i aktivistica za prava žena iz Kuvajta Alanoud Alsharekh, brazilska političarka Tabata Amaral, najbrža žena u povijesti Velike Britanije Dina Asher-Smith, australijska nogometašica Tayla Harris, njemačka biciklistkinja Fiona Kolbinger, ruska aktivistica protiv korupcije Lyubov Sobol i finska novinarka Sara Wesslin.

vecernji.ba

OGLASI

Loading