Select Page

Na vrgoračkom području sve teže, traži se proglašenje elementarne nepogode

Na vrgoračkom području sve teže, traži se proglašenje elementarne nepogode

Prirodna nepogoda koja je pogodila sela na rubnim dijelovima polja Bunine iz sata u sat sve je veća. Kiša ne prestaje padati, razina vode raste i po nekoliko centimetara na sat, desetak objekata je poplavljeno, neki su mještani prebačeni na sigurnije lokacije, a neki su sami napustili mjesto koje je od danas odsječeno od ostatka svijeta i do njega se može samo čamcima.

Najgore se, kako je rekla Iva Kuzmanić iz Hrvatskih voda, očekuje sutra, kada bi vodostaj trebao porasti još za metar.

– Ovdje su već danima pripadnici svih službi, od Hrvatskog crvenog križa, HEP-a, Hrvatskih voda, Vrgoračkog komunalnog poduzeća do HGSS-a, stanica Split, Makarska, Dubrovnik, Ogulin, Karlovac, Čakovec, a u pripravnosti su im kolege iz Slavonskoga Broda i Koprivnice. Svi nastoje pomoći svim snagama mještanima da se spasi što se spasiti da, iako su u ovom trenutku najvažniji ljudski životi. Šteta je već na prvi pogled velika, pa je gradonačelnik Vrgorca od splitsko-dalmatinskog župana zatražio proglašenje elementarne nepogode, javlja reporterka HRT-a Magdalena Šipić.

Goleme količine kiše prošlog i ovoga tjedna uzrokovale su izbijanje izvora Žiljina, što se posljednji put dogodilo  2010. godine, a prije toga 1982., i voda se spušta u polja Buninu i Jezero. Ispod polja Bunine, kod sela Kokorića je i estavela Betina (podzemna rijeka) koja zbog povećanih količina kiša izbija na površinu.   

Kuća Mate Pervana u Kokorićima, koja je do Etno sela, pod vodom je tri i pol metra, cijelo prizemlje i pola kata, a pod vodom su i svi plastenici jagoda, voća i povrća.

– Evo vidite to je moja kuća, tu sam krv prolio da je napravim i sad je gotovo, sve pliva, kaže Mate Pervan.

I nije jedini koji je morao napustiti vlastiti dom. Dramatična situacija pogoršava se iz sata u sat.

– Jedini prilaz selu je poplavljen, trenutno je 26 domaćinstava odsječeno od svijeta, HGSS koristimo za dodjelu namirnica, što se tiče objekata već je u 5-6 voda već prodrla u njih, ističe gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Dio domaćinstava evakuiran je u kuće susjeda na višim terenima, neki su ostali na gornjim katovima svojih kuća.

– Na terenu smo 4 dana po 12-13 sati, stanje je katastrofa. Punimo vreće ljudima, iznosimo stvari iz kuća, spašavamo, rekao je Tomislav Rakić, Vodoprivreda Vrgorac.

Pripadnici HGSS-a iz Makarske i Splita pomažu stanovništvu Kokorića i čamcima opskrbljuju obitelji čije su kuće okružene vodom, a iz sela se više ne može izići nijednom cestom jer je potopljena i cesta prema Višnjici koja je dosad služila za evakuaciju. Izići se može samo čamcima.

– Evakuirali smo sve ljude koji su trebali biti evakuirani, neki su prebačeni u druge kuće. Trenutno su 3-4 kuće baš ugrožene, ali nažalost, ogroman je dotok vode, rekao je Ante Kukavica, HGSS Makarska. Trenutačno su na terenu 3 plovila, po dva čovjeka u svakom plovilu i znači radimo prebacivanje pumpa, agregata, na usluzi smo mještanima što god treba, dodaje.

A trebat će još puno toga, posebno nakon što se voda povuče.

– Pitanje je samo da sačuvamo pamet i zdravlje, a materijalno će se sve riješiti. Znači, svi ćemo dati doprinos da se to pitanje riješi, puručio je Zvonimir Pervan.

Nažalost, vodostaj i dalje raste, nove kiše u gornjim sljevovima, donose nove izljeve iz podzemnih tokova.

– Ja mislim da Božić neću dočekati u kući da će biti jako kritično, mjesec dana najmanje da ovo će trajati, ističe Mate Pervan. 

– Vodostaj se diže, samo se nadamo, a i prognoza je da će u narednim danima kiša oslabiti i onda donijeti neko olakšanje, rekla je Iva Kuzmanić iz Hrvatskih voda.

Do tada, HGSS, vatrogasci, djelatnici vodoprivrede, gradonačelnik, puno ljudi dobre volje, daju sve od sebe ne bi li spasili što se spasiti da. Pred njima je još jedna besana noć.

Besana noć u Kokorićima

Cijelu noć članovi HGSS-a pomagali su lokalnom stanovništvu u Krškom polju Kokorići. Oko 50 stanovnika iz 12 domaćinstava već treći dan ne može iz svojih kuća. Uspostavljeno je 24-satno dežurstvo u slučaju hitnih intervencija. Spašavatelji prevoze vreće s pijeskom, transportiraju se potrepštine, namještaj i pumpe.

OGLASI

Loading