Select Page

Načelnik Begić S POsuškim društvom Crvenog križa: Suradnja je snažna i kontinuirana

Načelnik Begić S POsuškim društvom Crvenog križa: Suradnja je snažna i kontinuirana

Od 8. do 15. svibnja obilježava se Tjedan Crvenog križa. Tom prigodom, u prostorijama Crvenog križa općine Posušje, organiziran je sastanak na kojem je uz predsjednika Branka Leku i suradnike nazočio općinski načelnik Ante Begić.

Bila je to prilika predstaviti niz aktivnosti ove organizacije koja je u Posušju osnovana prije 70 godina. Kako je navdeno, tijekom 2020. zaprimljeno je i distribuirano donacija u vrijednosti preko 60.000 KM. Stavljen je poseban naglasak na psihosocijalni aspekt koji je pružen sugrađanima u potrebi, a vezano uz darivanje krvi, kroz dostavu lijekova te pomoći onima koji su se nalazili u šatoru na granici zbog karantene. Poseban ponos je na akciji darivanja krvi. Prošle godine je prikupljeno rekordnih 278 u šest akcija.

Zbog svog rada u doba pandemije dobitnici su Pismene pohvale civilne zaštite Županijskog stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, a zbog dugogodišnjeg uzornog djelovanja Zlatna plakete «Grb općine Posušje» koju dodjeljuje Općina Posušje. Povodom skorog jubileja, 70. godišnjice osnivanja i 30 godina obnoviteljskog rada Crvenog križa u Posušju najvljena je i monografija u kojoj će posebno biti istaknut rad u izazovnim vremenima. Kako je rečeno, u arhivi se nalazi bogati fond izvornih dokumenata i fotografija, poglavito iz doba Domovinskog rata, koji će se iskoristiti pri njenoj izradi. Upućena i je zahvala Općini, svim javnim poduzećima i ustanovama, župnim uredima, udrugama na dosadašnjoj svesrdnoj pomoći u akcijama koje je organizirao Crveni križ.

Pred kraj sastanka predsjednik Leko je također naveo i izazove s kojima se ova organizacija susreće. Tako, prošle godine obuka za pružanje prve pomoći je bila umanjena za 29 kandidata, što je uzrokovalo značajan pad prihoda. Također, Crveni križ Posušje djeluje kao podstanar u zgradi Boksita s neadekvatnim skladišnim prostorom po pitanju kapaciteta i pristupa. Stoga postoji potreba da se ovaj problem trajno rješi kako bi se moglo normalno funkcionirati.

Načelnik općine Posušje Ante Begić kazao je kako je Općina Posušje i do sada prepozavala važnost ove organizacije te je u skladu svojim mogućnostima podupirala njen rad. Tako će biti i ubuduće. „Važnost i veličina Crvenog križa i ljudi volontera posebno se pokazala u doba pandemije. Na poseban način se to vidjelo pri darivanju krvi. Posušje je bila prva općina u BiH koja je organizirala darivanje krvi u jeku pandemije. Također tu ste bili kada je trebalo organizirati pomoć i za područja pogođenima katasrofalnim poplavama u BiH prije nekoliko godina i za potres na Banovini. Hvala vam na tome!“. Načelnik Begić je naglasio kako je suradnja Općine Posušje i Crvenog križa zajedno s Civilnom zaštitom općine i Županije bila na viskoj razini te očekuje da će se kao i nastaviti a sve u cilju pružanja brze i adekvatne pomoći potrebitima. Na kraju susreta, prije obilaska prostorija, načelnik Ante Begić potpisao je pristupnicu i time i formalno postao član Crvenog križa općine Posušje, a ravnatelj Leko mu je uručio prigodan dar – odoru crvenog križa.

OGLASI

Loading