Select Page

Najava: 29. obljetnica pokolja civila i vojnika HVO- a na Stipića livadama

Najava: 29. obljetnica pokolja civila i vojnika HVO- a na Stipića livadama

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB – podružnica Jablanica poziva na obilježavanje 29. obljetnice zločina nad Hrvatima koji su počinjeni na Stipića livadama u Doljanima u općini Jablanica.

29. objetnica će se obilježiti u četvrtak 28. Srpnja. Okupljanje je u 9.30 sati, u 10. 30 sati je polaganje vijenaca i paljenje svijeće ispred spomen obilježja, a u 11 sati sveta misa na čast poginulih, priopćeno je iz organizacijskog odbora za obilježavanje pogibije vojnika HVO- a i civila.

Jedan od najtežih i najsvirepijih zločina nad Hrvatima u BiH.

Dana 28. srpnja 1993. godine pripadnici bošnjačke Armije R BiH, 44. brdska brigada sa mudžahedinima ubili su, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 hrvatska vojnika i civila na Stipića livadi iznad Doljana u općini Jablanica.

U selu Doljani su bile nejake snage HVO-a, koje su činili mještani, koji nisu bili profesionalni vojnici već domobrani, koji su branili svoje obitelji i domove. Tog dana u Doljanima i na obližnjoj Stipića livadi sveukupno je ubijeno i masakrirano 39 hrvatskih civila i vojnika.

Pripadnici Armije R BiH po noći su opkolili selo, a potom su iz zasjede otvorili vatru na skupinu pripadnika HVO-a i civila. Dio pripadnika HVO-a se uspio izvući prema Risovcu, dok su oni koji su se predali bili ubijeni na licu mjesta.

Zločin u Doljanima otkriven je 1. kolovoza 1993. godine kada su selo oslobodile postrojbe HVO-a. O kakvom masakru se radilo svjedoče i zapisane izjave očevidaca koji su zatekli masakriranih tijela vojnika i civila pobacanih posvuda naokolo. Većina lubanja bila je razmrskana, tupim predmetom, vađene su im oči, rezane genitalije, sječeni udovi, a neka tijela su bila nagorjela. Osim toga leševi su bili minirani kako bi nastradali oni koji ih budu kupili. Među leševima civila jednoj ženi je rasparan trbuh, jedan muškarac je zaklan, a drugome napola odsječena glava.

Pokolj 39 hrvatskih vojnika i civila na Stipića livadi i u Doljanima je jedan od najtežih i najsvirepijih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Nažalost, do dana današnjeg nije rasvijetljen, a niti je itko od Armije R BiH odgovarao za taj masakr nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Radioposusje.ba (Z. Pišković)

OGLASI

Loading