Select Page

Najava: Proslava Divina dana na Kedžari podno Vran planine

Najava: Proslava Divina dana na Kedžari podno Vran planine

Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini već desetljećima, prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra i Pavla, hodočasti na jedan usamljeni grob na Kedžari, usred Vran planine.

Naime, ove nedjelje, 30. lipnja 2024., tradicionalno će se obilježiti Divin dan na Kedžari. Dan je to kada častimo ljepotu, nevinost i  odanost i slavimo život djevojke Dive Grabovčeve, koja je za vjernost svoga naroda i za Boga i vjeru dala svoj život, očuvavši tako ljubav svojih predaka prema Domovini i Bogu.

U 11:00 sati održat će se svečano misno slavlje koje će predslaviti fra Damir Pavić, tajnik Provincije Bosne Srebrene. Euharistijsko slavlje svojim nastupom uveličat će Etno skupina “Čuvarice” iz Rame, a Divin pozdrav govorit će Katarina Markešić. Od ranih jutarnjih sati bit će i prigoda za svetu ispovijed.

Program obilježavanja započet će misom uočnicom koja će biti upriličena u subotu (29. lipnja) u 18:00 sati, a koju će predvoditi fra Mladen Vukšić, župnik iz Posušja.

“Divin dan”, dan posvećen Divi Grabovčevoj, prema tradiciji, obilježava se prve nedjelje nakon svetkovine Sv. Petra i Pavla. Diva, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, živjela je u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa htio je imati Divu za ženu, no nakon što ga je ona odbila Tahir-beg ju je ubio. O Divi je napravljena kazališna predstava, opjevana je u mnogim pjesmama, u pripremi je i dugometražni igrani film o njoj.

Diva Grabovčeva je svojevrsna moralna vertikala kojoj trebamo težiti, jer, što ostane od čovjeka koji se odrekne vjere, običaja, jezika, časti i principa. Pokopana je na Vran planini, a na njezin grob 1998. postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.

Divin dan i Kedžara povod su i mjesto okupljanja brojnih hodočasnika iz Rame, hercegovačkih mjesta, Posušja, Tomislavgrada, Livna, i drugih brojnih mjesta. Zadnjih godina veliki broj hodočasnika dolazi i iz Hrvatske: Splita, Makarske, Trilja, Sinja, Knina…

„Bijaše to jedne ljetne večeri, prve nedjelje iza Petrovdana, na Kedžari, na Vranu, u Planini. Ledina pokri Divin grob i ostade gordi Vran kao nijemi svjedok kroz vremena, a Diva prijeđe u legendu.“

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading