Select Page

Najpoznatiji karneval u Hercegovini i ove godine oduševio posjetitelje

Najpoznatiji karneval u Hercegovini i ove godine oduševio posjetitelje

U Ljubuškom se u nedjelju održao najpoznatiji karneval na ovim prostorima.

Dvadeseti Ljubuški Karneval i ove godine je okupio brojne posjetitelje.

Kolona automobila krenula je u ranim jutarnjim satima iz mjesta Prolog, a središnji događaj karnevala bila je velika karnevalska povorka ulicama grada koja je krenula u 12.30 sati od Osnovne Škole Marka Marulića u samom centru grada.

Ovogodišnja karnevalska povorka imala je čak 22 skupine, što je rekord Ljubuškoga Karnevala u veličini povorke.

Osim domaćih skupina, po prvi puta stigle su i karnevalske skupine iz drugih zemalja, Hrvatske i Crne Gore.!

Vesela kolona nastavila je veselje na Centaru malih športova u Ljubuškom.

karneval-maskare-ljubuski19

Na kraju kolone bio je i glavni optuženik za sve loše što se dogodilo u protekloj godini – Haški Tribunal!

“Kada je već on pošteno sudio nama, sudit ćemo danas i mi njemu jednakim poštenjem”, kazao je Tužibaba.

Program su plesnom točkom otvorile Mažoretkinje Ljubuški, a ove godine nastupile su i mažoretkinje iz Širokog Brijega koje već osmi put gostuju na Ljubuškom karnevalu.

Nakon što su se sve skupine predstavile, na pozornicu je izašao afrički hercegovac iz Ljubuškog, polaznik Večernje škole u Zagrebu, Ante Čulo.

karneval-maskare-ljubuski6

Uslijedilo je podizanje karnevalske zastave i karnevalska himna, koja Karneval prati od 2012. i ulaska Karnevalske Republike u Europsku Uniju – Oj mačkari, Europljani!

Nevenko Barbarić predao je također ključ općine Ljubuški, nakon čega su uručeni prigodni darovi načelniku Barbariću i predsjedniku Općinskoga vijeća Tihomiru Kvesiću.

karneval-maskare-ljubuski20

Potom je uslijedilo suđenje Marku Karnevalu koji je bio optužen – što je Hrvatska Republika Herceg – Bosna, postala samo Bosna; što su Hrvati trčali u Europu ko krme u sikavicu; što su u Zagrebu izrazito ljubomorni na Hercegovce; što su u Dalmaciji, ljubomorni na Hercegovce; što u Istri vlada velika ljubomora na Hercegovce; što su u Lici također ljubomorni na Hercegovce; što su u Slavoniji, najmanje ljubomorni na Hercegovce; što Agrokor pada, a Stipe Nosić raste; što je Agrokor upa u velike financijske dubioze, i do 56 milijardi kuna; što je prošle godine Hercegovinu zadesio kasni mraz u petom misecu, i odnio sve poljoprivredne kulture, od loze do koze; što je dedo Mraz svugdi u svitu dobar dedo, jedino u nas baksuz dedo; što je najveći drug svojih drugova, maršal Joze Broz Tito, nakon 30 godina izgubija svoj trg, u belom Zagreb gradu; što “Nedjeljom u 2” vodi Aleksandar Stanković, a nije Velimir Bujanac; što su Katalonci 91.-e, podržali neovisnost Hrvatske, čak i neovisnost Herceg-Bosne. A danas, Hrvatska neće da prizna Kataloniju; što ni općina Ljubuški ne prizna neovisnost Katalonije; za hrvatski rukometni debakl; što je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza – Šuker, a nije Boban; što je Radoslav Dodig dobio trg u Karnevalskoj Republici, a u gradu i općini nije ni ulicu; što se u Studencima najlipše pivaju Božićne pisme i što je jedan naš, iz jednoga sela nije važno kojega, izmlatija ženu, ali je udarija samo jednom a ona imala 16 modrica.

karneval-maskare-ljubuski23

Sukladno ovlastima Karnevalske Republike Ljubuški, časni sud je donio slijedeću odluku:

-Za pretvorbu Agrokora u Bagrokor, Marko Karneval se oslobađa krivnje. Kriva je voda Janja, koja nije služila za piće nego za pranje. Ali za pranje novčanica, a ne gaćica.

-Za dolazak dede Mraza u petom misecu, niti je kriv Marko Karneval, niti je kriv dedo Mraz. Kriva je baba! Zato što je krivo navila sat, pa umisto na Božić, digla dedu na Uskrs.

karneval-maskare-ljubuski37

-Za ispadanje Tite sa trga u Zagrebu, Marko Karneval se također oslobađa krivnje. Kriva je vitinska gatara, što je davno prorekla: kad ispadne Velež, ispast će i Tito.

-Za nepoštenje i javašluk, poštenoga suda u Haagu, te za nanošenje duševne i tjelesne boli hercegovačkom narodu, Marko Karneval se najstrože osuđuje!!! Ova spodoba od karnevala, nije zaslužila ništa bolje od smrtne kazne, stoga izričito zahtijevam, da se osuđeni Marko Karneval zapali na lomači, večeras u Prologu, o prvom sumraku.

Po završetku programa na Centru malih sportova, povorka maškara i publike ponovno se preselila u mjesto Prolog, gdje se sve završava tradicionalnom pučkom feštom duboko u noć.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading