Select Page

NASTAVAK POMOĆI: Vlada ZHŽ-a uplatila obiteljima branitelja 
440 tisuća KM

NASTAVAK POMOĆI: Vlada ZHŽ-a uplatila obiteljima branitelja 
440 tisuća KM

Vlada ZHŽ-a ponovno je krenula s programom stambenog zbrinjavanja obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu. Tako je iz ovogodišnjeg proračuna za navedeni program izdvojeno ukupno 440.000 konvertibilnih maraka, a posljednja rata od 150.000 KM je uplaćena ovaj tjedan. Grad Široki Brijeg, odnosno obitelji poginulih dobile su 140.000 KM, dok su obitelji poginulih u Posušju, Grudama i Ljubuškom dobile po 100.000 KM.

Prema riječima Ivanke Ljubić, predsjednice Županijske zajednica udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata ZHŽ-a, ovaj projekt stambenog zbrinjavanja znači jako mnogo za obitelji poginulih branitelja. “Posljednji program koji se provodio u ZH županiji, kada je riječ o stambenom zbrinjavanju, bio je podjela stanova prije više od šest godina, međutim, mnoge obitelji su tada ostale ispod crte”, kaže Ljubić. Dodaje kako će se ovim programom nastojati pomoći onima koji do sada nisu dobili ništa. Prema njenim riječima, raspodjela je ovoga puta vršena po samo dva kriterija. Prvi je da se radi o obiteljima branitelja koji su poginuli na prvoj crti, s tim da se u obzir uzimao datum pogibije, a drugi kriterij je da dosada nisu ništa dobile. “Važno je naglasiti da su resorni ministar odnosno Vlada ZHŽ-a prepustili nama (županijskoj udruzi) da donesemo kriterije prema kojima će se vršiti dodjela sredstava. Općinske razine udruga obitelji poginulih su donosile odluke kako će raspodjela ići, tako da su sredstva različito podijeljena, od općine do općine”, ističe Ljubić . Tako su u općini Ljubuški po 20.000 KM dobile tri udovice poginulih branitelja, dok su četiri obitelji roditelja poginulih branitelja dobile po 10.000 KM.

U općini Grude je pet obitelji poginulih branitelja dobilo po 20.000 KM, dok je ostalo još šest obitelji koje do sada nisu dobile ništa. Kada je riječ o Širokom Brijegu, tu je ovim programom obuhvaćeno sedam obitelji (tri udovice) koje su dobile po 20.000 KM. U Posušju je 100.000 KM podijeljeno na 15 obitelji koje su dobile po 6600 KM. Ljubić naglašava kako im je obećano od predstavnika Vlade ZHŽ-a da će program biti nastavljen i u idućim godinama, te ističe kako se ne mogu usporediti oni koji su dobili stanove s onima kojima je dano 10.000 ili 20.000 KM pomoći, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Katica Miličević, predsjednica Udruge udovica i djece poginulih hrvatskih branitelja iz Ljubuškog, kaže kako je zadovoljna ovim programom, te da je dobro da se ponovno nastavilo s pomoći za stambeno zbrinjavanje ove populacije jer je, primjerice, samo u Ljubuškom još uvijek 7 udovica poginulih branitelja koje nisu dobile ništa.

Posebno je, kako kaže, zadovoljna susretljivošću i razumijevanjem ministra financija ZHŽ-a Tonija Kraljevića za probleme s kojima se susreće ova populacija. Ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladen Begić kaže kako se projekt pomoći za stambeno zbrinjavanje planira i u idućoj godini, naravno, u skladu s financijskim stanjem u županijskom proračunu. “Ako je netko mogao dati svoj život za obranu BiH, hrvatskog naroda i naših ognjišta, onda mi moramo iznaći načina da njegovoj obitelji pomognemo, a stambeno zbrinjavanje je jedan od načina za to”, kazao je Begić dodavši kako je ovogodišnji projekt realiziran zahvaljujući ministru financija Toniju Kraljeviću, te premijeru Vlade ZHŽ-a Zdenku Ćosiću. Ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević kaže kako je zadovoljan što se pronašlo načina za pomoć obiteljima poginulih.

“U kontekstu izrazito kompleksne financijske situacije u kojoj se županija nalazi, zadovoljstvo je kada se uspiju poštovati proračunom definirane obveze, posebice kada se radi o najosjetljivijim dijelovima društva. Ovaj tjedan uplatom preostalih 150.000 KM realizirali smo u cijelosti transfer ovogodišnjim proračunom predviđenih sredstava za stambeno zbrinjavanje obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu, i to u iznosu od 440.000 KM”, kazao je ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

OGLASI

Loading