Select Page

Nastavlja se uspješna suradnja sa Šibensko – kninskom županijom

Nastavlja se uspješna suradnja sa Šibensko – kninskom županijom

U Šibeniku je danas održana konferencija naziva „Jačanje gospodarske i institucionalne suradnje između Šibensko-kninske i Zapadnohercegovačke županije na području sektora metala i plastike“.

Nastavak je ovo izvrsnih partnerskih odnosa Općine Posušje, domaćeg gospodarstva i obrazovnih ustanova te HERAG-a i Razvojne agencije ŠKŽ kroz projekt Compete Plamet.

Njime je Općina Posušje polučila primjer kako se kroz ovakvu suradnju dolazi do zdravog gospodarstva. Također ovim projektom su se otvorile i mogućnosti za daljnju međužupanijsku suradnju.

Susretu su, uz domaćine iz Šibensko-kninske županije i Razvojne agencije ŠKŽ, nazočili predstavnici Općine Posušje, HERAG-a, predstavnici Ministarstva gospodarstva ŽZH, obrazovnih institucija, kao i gospodarstvenika.

Jedna od tema susreta bila je predstavljanje sektora metala i plastike i drugih gospodarskih – investicijskih potencijala županije, gradova i općina.

Na ovu temu, predsjednik Općinskog vijeća i član UO Fondacije tehnološki park Ivan Lončar je rekao kako odlukom Općinskog vijeća iz veljače 2018., te uvođenjem zanimanja CNC operator, projekt Compete Plamet je dobio potporu i s aspekta srednjoškolskog obrazovanja.

„Iako naše zakonodavstvo nema klasični, u svijetu provjereni sustav dualnog obrazovanja, što je jedna vrsta svjetskog trenda, napravili smo iskorak i priključili se tom pozitivnom trendu koji uz uvođenje prakse uključuje i suradnju s gospodarskim društvima i tvrtkama, kako bi učenici po njenom završetku već bili spremni za tržište rada.“, naveo je Lončar.

Predsjednik OV-a, i član UO Fondacije tehnološki park Ivan Lončar
U ovu svrhu Općina Posušje i HERAG osnovali su prošle godine Fondaciju tehnološki park Posušje, čija se važnost ogleda u adekvatnoj obuci učenika na strojevima nabavljenim iz projekta. Lončar je tijekom obraćanja istaknuo i odličnu suradnju s posuškim gospodarstvenicima koji su bili od velike pomoći prilikom provedbe projekta.

Ispred gospodarstvenika, odnosno predstavnika dominantnog sektora metala i plastike, skupu se obratio Pero Lončar, vlasnik tvrtke Lončarplast, i član UO Fondacije tehnološki park koji je govorio o pozitivnim iskustvima projekta Compete Plamet, kao i uspješnim gospodarskim temama.

Na konferenciji, kako smo i naveli sudjeluje i Županija Zapadnohercegovačka. Ispred Ministarstva gospodarstva o potencijalima je govorio Ante Begić koji je ovom prilikom kazao: „ Jedan od potencijalnih sektora za investiranje i suradnju svakako je sektor plastike i metala, jer je njegov udio u strukturi pravnih osoba u visokom postotku. I to ne smijemo zanemarivati već trebamo nadograđivati i poticati, odnosno ulagati u proizvodne pogone s ekološki prihvatljivom proizvodnjom u prerađivačkom sektorima, koji stvaraju dodanu vrijednost. Industrija sektora i metala je u porastu zadnjih godina. I što se tiče proizvodnje i izvoza.“ Naveo je podatak kako u ŽZH djeluje 14 poduzeća u ovom sektoru s ukupno gotovo 1300 zaposlenih. Govoreći o radnoj snazi dodao je: „Mnogi od njih su primorani obučavati radnike prije nego ih zaposle jer obrazovni sustav u BiH generalno nije prilagođen potrebama tržišta rada.“…“ Upravo zahvaljujući prekograničnoj suradnji u Poslovnoj zoni Osrdak otvoren je Tehnološki park Posušje, opremljen s najmodernijim CNC strojevima za obradu metala i plastike zbog izobrazbe naših srednjoškolskih kadrova koji se odluče na ovakvu vrstu zanimanja omogućiti adekvatnu obuku.“, zaključio je Begić.

U nastavku programa, o sektoru metala i plastike i drugih gospodarskih – investicijskih potencijala Šibensko-kninske županije i svih gradova, te o primjerima uspješnog gospodarstva, govorila je Mira Lepur, ravnateljica Javne ustanove Razvojna agencija ŠKŽ.

Mira Lepur, JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije
Na koncu konferencije potpisana je i Povelja suradnje Mreže znanja, koja označava povezivanje obrazovnih institucija, gospodarstva, i u slučaju općine Posušje Tehnološkog parka, u svrhu pružanja usluge korištenja CNC strojeva za potrebe obavljanja praktične nastave učenika.

Opcina Posušje

OGLASI

Loading