Select Page

Ni nakon 23 godine izvršitelji zločina nad Hrvatima u Uzdolu nisu procesuirani

Ni nakon 23 godine izvršitelji zločina nad Hrvatima u Uzdolu nisu procesuirani

Polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem hrvatskim žrtvama, u memorijalnom centru u Uzdolu te misom zadušnicom koju je ispred župne crkve u Uzdolu predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni biskup ordinarij u BiH, danas 14. rujna kojeg Katolička crkva slavi kao blag Uzvišenja svetog križa, obilježena je 23. obljetnica stravičnog zločina kojeg su pripadnici Armije BiH počinili nad Hrvatima župe Uzdol. Nakon mise i polaganja vijenaca blagoslovljeno je i gradilište spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. Bojne ramske brigade HVO-a.

Žrtvama Uzdola poklonilo se i brojno izaslanstvo Hrvatskog narodog sabora BiH predvođeno Barišom Čolakom, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Lidijom Bradara, predsjedaljicom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i članicom Predsjedništva HDZ BiH. U izaslastvu su, uz ostale, bili i Josip Grubeša, ministar pravde BiH i član Predsjedništva HDZ BiH, Mario Karamatić, predsjednik HSS BiH, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije kao i brojni drugi dužnosnici HNS-a BiH na svim razinama vlasti u BiH od općine Rama, preko županijske do federalne i državne. Na obilježavanju 23 obljetnice zločina nad Hrvatima u Uzdolu bila je i Nives Tiganj, izaslanica predsjednice Republike Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Na početku mise zadušnice služene u dvorištu župne crkve na Uzdolu okupljenima je najprije pozdravio uzdolski župnik vlč. Ivo Tomić naglasivši kako je ovo uistinu tužan dan za župu, posebice obitelji ubijenih koje i 23 godine poslije nose golemu tugu u svojim srcima tražeći utjehu u vjeri i nadi u vječni život. Predvodeći misno slavlje uz sudjelovanje brojnih svećenika, mons.Tomo Vukšić, vojni biskup istaknuo je simboliku blagdana Uznesenja svetog križa na koji se župa Uzdol sjeća svojih nevinih žrtava te pozvao okupljene da osim za duše ubijenih mole i za svoje životu, odnosno snagu nositi vlastite životne križeve.

Pripadnici Prozorskog bataljuna Armije BiH o rano jutro 14. Rujna 1993 godine upali su u selo Uzdol te na krajnje okrutan način pobili 41-og Hrvata, 29 civila od kojih je najmlađa imalo deset, a najstarija 87 godina, kao i 12 pripadnika HVO-a. Prva optužnica za zločine nad Hrvatima Uzdola podignuta je tek nedavno, a pred licem pravde odgovarat će Enver Buza, zapovjednik postrojbe Armije BiH odgovorne za stravičan zločin nad Hrvatima župe Uzdol.

vecernji.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading