Select Page

NIJE SVE U TURBOFOLKU: Arsen Dedić u Mostaru na Valentinovo

NIJE SVE U TURBOFOLKU: Arsen Dedić u Mostaru na Valentinovo

Legendarni šansonjer Arsen Dedić (76), na radost ljubitelja njegovog djela, održat će narednog mjeseca dva koncerta u Bosni i Hercegovini. Prvi će se dogoditi 13. veljače u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, a drugi dan poslije, na Dan zaljubljenih, u Mostaru, u dvorani Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače.

Dan zaljubljenih

Ovu informaciju otkrio je za Dnevni avaz producent koncertne priče Tomislav Kašljević, koji dodaje kako će se velikom umjetniku iz Šibenika na sceni pridružiti i sin Matija (41) za klavirom.

– Ovo će biti jedna lijepa retrospektiva Arsenovih pjesama, kantautorski koncert, onako baš šansonjerski. Lagana i fina priča baš za Dan zaljubljenih. Siguran sam da će svi romantičari izvesti svoje djevojke na ovaj događaj, kaže Tomislav.

Trenutno su dogovorena samo dva grada, najviše zbog zdravstvenih problema kantautora, ali se Kašljević, kako kaže, nada da bi mogao dogovoriti i koncerte u Tuzli i Zenici.

– Već dugo se dogovaram s Arsenom o ovim koncertima i dugo ga nagovaram na tu priču. On je uvijek raspoložen i uvijek želi, ali teško je. Kao veliki prijatelj Bosne, ističe da ima i dug prema Sarajevu, jer dugo nije dolazio. Iako je njegovo zdravlje narušeno, čim sam spomenuo Sarajevo, rekao je da će sve podrediti tome i da će zaista napraviti koncerte za pamćenje, kaže Kašljević.

Nije sve u turbofolku

Njemu, kao producentu, raditi koncert glazbene i umjetničke veličine kakav je Arsen Dedić, predstavlja veliki izazov.

– Meni je Arsen bio idol, ja sam odrastao uz njegove pjesme. Nekada sam maštao o tome da odem na njegov koncert, a sada sam u prilici da ga organiziram i produciram, da surađujem s njim. To je ostvarenje mojih dječačkih snova tako da u ovoj priči uživam trostruko. Arsen je za mene jedina živa ex-jugoslavenska legenda, nema više takvih ljudi. Možda jedino Đorđe Balašević, ali u nekom drugom segmentu. Dedić je poseban. Raditi s njim veliki je kompliment, zaključuje Kašljević.

– Volim raditi koncerte u Bosni, ali je sve teže. Sve više imam problema i otpora. U Zanzibaru bih lakše odradio koncert nego u Sarajevu. To više nije normalno i zato mislim da u Sarajevu nikada neće biti velikih koncerata. Nikada, dok se neke stvari ne promijene iz temelja. Svatko pametan zna da tu nema neke zarade, ali sam sretan što radim Arsenov koncert da vidimo nešto lijepo i da nije sve u turbofolku, kaže Tomislav Kašljević za Dnevni avaz.

OGLASI

Loading