Select Page

Njemačkom nogometu prijeti kolaps: Zbrajaju se astronomski gubici, klubovima prijeti bankrot

Njemačkom nogometu prijeti kolaps: Zbrajaju se astronomski gubici, klubovima prijeti bankrot

Svjetskom sportu prijeti ozbiljni financijski slom zbog koronavirusa, a procjenjuje se da će njemačka Bundesliga biti u gubitku od najmanje 750 milijuna eura ukoliko se ovogodišnje prvenstvo ne nastavi.

Agencija DPA tvrdi da će gubitak biti i veći jer će prestati važiti basnoslovni ugovori za prodaju TV prava Bundeslige, koja će zato nastojati po svaku cijenu nastaviti sezonu.

Ako bi se prvenstvo prekinulo nakon samo 25 odigranih kola, umjesto regularnih 36, bilo bi izgubljeno 370 milijuna eura sao od TV prava jer televizije u ugovoru imaju klauzulu kojom ne plaćaju neodigrana kola.

Više od 100 milijuna gubitka čeka Bundesligu zbog gubitka sponzorskih ugovora, a u Njemačkoj nije nezanemariv niti gubitak od gledatelja.

Predsjednik najbogatijeg kluba Bayerna Karl-Heinz Rummenigge boji se da mali klubovi neće preživiti krizu jer ovise prihodima od prodaje prava prijenosa. On smatra da bi se trebalo igrati unatoč epidemiji. Njemački Sport 1 javlja da je desetak klubova iz prve i druge lige ozbiljno ugroženo i da im prijeti bankrot.

U ponedjeljak će se u Frankfurtu održati hitni sastanak predstavnika svih klubova s ciljem da se nađe rješenje da se prvenstvo ipak završi do 30. lipnja. Zbog toga će Nijemci zatražiti odgodu EURA koji bi trebao početi u lipnju.

gol.hr

OGLASI

Loading