Select Page

Nova uspješna intervencija HGSS-a Posušje na Vranu

Nova uspješna intervencija HGSS-a Posušje na Vranu

Danas, nešto prije 14 sati dežurna ekipa HGSS Stanica Posušje, koja je boravila na Blidinju, zaprimila je dojavu o unesrećenom hrvatskom državljaninu na planini Vran.

Brzim odgovorom već u 15:10 sati unesrećeni je bio medicinski zbrinjen.

13 članova HGSS Posušje sa šest članova GSS Tomislavgrada i jednim članom GSS Jablanice transportiralo je unesrećenog u podnožje planine gdje je uz pomoć terenskih vozila dalje transportiran do medicinske službe.

U pripravnost je također stiglo i pet članova GSS Široki Brijeg, no brzom reakcijom hrvatski državljanin transportiran je s nadmorske visine od preko dvije tisuće metara u manje od dva sata.

Ova akcija je još jednom pokazala koliko je u ovakvim situacijama važan pravovremeni poziv hitnim službama i nužnost postojanja gorskih službi spašavanja.

Inače, osnovni ciljevi HGSS-a su sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama, a u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

OGLASI

Loading