Select Page

Nove mjere na granicama BiH: Kako i za koga se uvode mjere samoizolacije

Nove mjere na granicama BiH: Kako i za koga se uvode mjere samoizolacije
Dosta informacija se proteklih dana pojavilo oko povratka bh. državljana iz inozemstva u BiH te dolaska stranih državljana po pitanju prevencije širenja koronavirusa. A informacije se mijenjaju iz sata u sat.

Vijeće ministara BiH u nedjelju je na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH donijelo Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Putnici koji ulaze u BiH dužni su ispuniti sanitarni upitnik, međutim od ponedjeljka 6 sati ujutro na snagu je stupila mjera s kojom se sve strane i bh. državljane obvezuje samoizolacijom ulaskom u BiH. Granična policija izadaje rješenje i onda se to proslijeđuje Zavodima za javno zdravstvo koji odlučuju o tome hoće li netko ostati u samoizolaciji od 14 dana. Svako kršenje rješenja o izolaciji bit će tretirano kao kazneno djelo, kazala je za portal Jabuka.tv glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Dosta upita građana bilo je na mogućnost da se neki od njih zapute kratko u susjedne zemlje, posebno u Republiku Hrvatsku, i vrate isti dan u BiH, što zbog posla što zbog kupovine ili slično. Kako sada izgleda i za njih bi se trebala uvoditi mjera samoizolacije.

Prema trenutačnoj odluci Vijeća ministara, odnosno Ministarstva sigurnosti, ta mjera vrijedi za sve građane BiH koji odu u inozemstvo, međutim razrađuju se još uvijek detalji za takve slučajeve, posebno jer je to važno za velik broj građana. Informacije se mijenjaju iz sata u sat pa je moguće da tu bude nekih promjena, izjavila je Vican za portal Jabuka.tv.

Na graničnim prijelazima Bijača, Kamensko, Gorica, Izačić, Šamac i Orašje, kao i dva međunarodna aerodroma Tuzla i Sarajevo u tri smjene provode se pojačane kontrole putnika, a u slučaju potrebe isto će biti urađeno i u Zračnoj luci u Mostaru.

Postoje upiti i za građane Hrvatske koji uđu u BiH pa vrate u Hrvatsku. Njima će ulaskom u BiH biti izdano rješenje o samoizolaciji, a povrtakom u Hrvatsku isto neće vrijediti jer Hrvatska nije još uvijek uvela te mjere, iako su od ponedjeljka pojačane kontrole na granicama s BiH, Mađarskom i Slovenijom, a Hrvatska je granice sa Srbijom i Crnom Gorom potpuno zatvorila, osim za njihove državljane i teretna vozila.

Što znači mjera samoizolacije?

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke Dražen Bošnjak kazao je da ovaj Zavod očekuje strogu samoizolaciju za sve državljane BiH s područja ove Županije koji se iz inozemstva vrate u svoje prebivalište.

Svi oni dužni su biti u kućnoj samoizolaciji i redovito svaki dan izvještavati o svom zdravstvenom stanju dežurnog liječnika ili epidemiologa. U slučaju pogorošanja stanja, ti građani bi se uputili na testiranja te bi se poduzimale mjere hospitaliazije u slučaju pozitivnog rezultata na testiranju za koronavirus COVID-19. Ova mjera znači da svi građani koji su pod samoizolacijom, ne bi trebali ići izvan svojih domova, posebno ne na mjesta gdje se može vidjeti veći broj ljudi u idućih 14 dana od izdavanja rješenja dok se ne prođe opasnost od zaraze koronavirusom, kazao je Bošnjak u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Dodatni uvjeti za strance

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je na sjednici u nedjelju na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o zabrani ulaska stranaca koji dolaze sa određenih područja s intenzivnom epidemijom koronavirusa, a radi spriječavanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti, odnosno koronavirusa – COVID – 19, kao i posjedovanje određenog putnog dokumenta.

Prema ovoj odluci zabranjuje se ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu s područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunjsk, Njemačke, Austrije, Španjolske, Švicarske i Belgije.

Ostali stranci mogu ući u Bosnu i Hercegovinu isključivo s vrijedećom putovnicom, a stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na teritorij Bosne i Hercegovine Granična policija BiH, na zahtjev stranca, izdaje rješenje o odbijanju ulaska u državu u skladu sa Zakonom o strancima.

OGLASI

Loading