Select Page

NOVI HLADNI RAT: Putin suspendirao članstvo Rusije u nuklearnom sporazumu

NOVI HLADNI RAT: Putin suspendirao članstvo Rusije u nuklearnom sporazumu

Rusija je još prošli mjesec najavila povlačenje iz sporazuma kojeg su potpisali Reagan i Gorbačov kojim je došlo do smanjenja napetosti u Europi 1987. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin službeno je u ponedjeljak suspendirao sudjelovanje svoje zemlje u Sporazumu o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog 1987. koji brani korištenje raketa s dometom od 500 do 5500 kilometara.

Prema dekretu ruskog predsjednika koji je objavljen na internetskoj stranici Kremlja, sudjelovanje Rusije u INF-u suspendira se “sve dok SAD ne prestane kršiti sporazum ili sve dok sporazum prestane vrijediti”.

Putin je također naložio ministarstvu vanjskih poslova da o njegovoj odluci obavijeste sve potpisnike sporazuma. Rusija je prošli mjesec najavila povlačenje iz tog pakta nakon što je SAD pokrenuo šestomjesečni postupak izlaska iz INF-a zbog, kako tvrdi Washington, kršenja odredbi sporazuma od strane Moskve.

Rusija odbacuje te optužbe i uzvraća da je na meti SAD-a sam sporazum kojeg Washington želi poništiti. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je izlasask iz INF-a 1. veljače, a naredni dan je to učinila i Moskva.

Potpisivanjem INF-a okončana je europska kriza s balističkim projektilima koja je izbila nakon raspoređivanja u Europi sovjetskih projektila SS-20 s nuklearnim bojevim glavama.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading