Select Page

Novi sjevernokorejski ustav proglasio Kima čelnikom države

Novi sjevernokorejski ustav proglasio Kima čelnikom države

Novi sjevernokorejski ustav, kojeg promatrači smatraju korakom prema uspostavi mira sa Sjedinjenim Državama, formalno je proglasio Kim Jong Una čelnikom države te vrhovnim zapovjednikom oružanih snaga.

Sjeverna Koreja dugo traži mir sa Sjedinjenim Državama kako bi normalizirala odnose i dokinula tehničko stanje rata koje postoji od razdoblja Korejskoga rata (1950-1953.) koji je završen primirjem, a ne formalnim mirovnim ugovorom.

Novi ustav, objavljen u četvrtak na državnom portalu Naenara, kaže kako je Kim kao predsjednik Vijeća za državne poslove, glavnog izvršnog tijela formiranog 2016., “vrhovni predstavnik svih Korejaca”, što znači da ga proglašava čelnikom države i vrhovnim zapovjednikom oružanih snaga.

Prethodni ustav nazivao je Kima “vrhovnim vođom” koji zapovijeda “cjelokupnim oružanim snagama” zemlje.

Formalno je prema prethodnom ustavu čelnik države bio predsjednik parlamenta, odnosno Prezidij vrhovne narodne skupštine. “Kim je sanjao o tome da postane predsjednik Sjeverne Koreje te je to ostvario”, rekao je Kim Dong-yup, profesor na Institutu za Daleki istok pri sveučilištu Kyungnam u Seulu.

“Dugo vremena želi izmijeniti nenormalnu politiku davanja prioriteta vojsci koju je država provodila dugo vremana”, dodao je.

Kim se prošle godine počeo fokusirati na gospodarstvo, započeo nuklearne pregovore sa Sjedinjenim Državama te pokušao oblikovati imidž svjetskog vođe na sastancima na vrhu s Južnom Korejom, Kinom i Rusijom.

Hong Min, istraživač Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje u Seulu, smatra kako je promjena titule također usmjerena prema pripremi potencijalnog mirovnog ugovora sa Sjedinjenim Državama.

“Izmjena može biti prilika za Kima da pridobije status potpisnika mira, a da pritom predstavi imidž Sjeverne Koreje kao normalne države”, objasnio je Hong.

OGLASI

Loading