Select Page

NOVI TREND: Iz RH dolaze u BiH popraviti zube, auto, ošišati se, te kupiti jeftinije lijekove, hranu, gorivo

NOVI TREND: Iz RH dolaze u BiH popraviti zube, auto, ošišati se, te kupiti jeftinije lijekove, hranu, gorivo

Benzin, odjeća, deterdženti, lijekovi, mlijeko, slatkiši, ulje…, samo su neki od artikala koje, zbog osjetno nižih cijena, građani Hrvatske kupuju u pograničnim dijelovima BiH. I to sve češće, piše Večernji list BiH.

Preko granice i na frizuru

I udaljene bh. šoping destinacije su zbog jeftine robe postale predmet posjete hrvatskih građana. Slavonci tako u šoping izlete idu na prostor RS-a, Brčkog, dijelove Federacije BiH. Stanovnici Neretvanske doline, Dalmacije i Dalmatinskog zaleđa potegnu automobilom, prema pisanju hrvatskih medija, i do udaljenijih gradova, poput Mostara. Građani iz Karlovačke županije idu u kupovinu do Bihaća, Cazina, Velike Kladuše…

“Već dulje vrijeme hrvatski građani iz pograničnih područja, ali i iz Karlovca, redovito navraćaju u Bihać i tu se opskrbljuju robom koja je još uvijek jeftinija nego u Hrvatskoj: alatke, benzin, prehrambeni proizvodi i odjeća. Jeftinije su i uslužne djelatnosti, pa se ova nabava često kombinira s posjetom frizeru, zubaru ili automehaničaru. Koliki se promet na ovaj način ostvari, o tome još nema pouzdanih podataka, ali je trend primjetan, i to u toj mjeri da su u Obrtničkoj komori Unsko-sanske županije već razmišljali o tome koju bi marketinšku strategiju mogli primijeniti kad je riječ o ovim kupcima”, prenosi informaciju s terene “Deutsche Welle”. Veliki broj Slavonaca preko granice prelazi i zbog kupnje namještaja, dječjih kolica, opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, ali i razonode, zabave i provoda. “Liječnički pregled ondje stoji pet konvertibilnih maraka (20 kuna), a Vinkovci su udaljeni 70 kilometara, i na preglede se, za razliku od Brčkog, mora mjesecima čekati. Građani često odlaze oftalmologu, za 100 kuna odredi im dioptriju, a i naočale su preko granice jeftinije nego kod nas.

Ljubazni i susretljivi trgovci

Brčanska je bolnica, objašnjavaju naši sugovornici, potpuno opremljena jer Disktrikt dobiva veliki novac od međunarodne zajednice, a liječnici i drugo osoblje vrlo su ljubazni i susretljivi”, prenio je “Glas Slavonije”, razmišljanja svojih sugrađana i njihovih razloga zbog kojih su im posjeti pograničnim gradovima u BiH primamljivi. Uz nezaobilazne cigarete s bh. strane granice, kupci iz RH najviše kupuju deterdžente, kavu, ulje, brašno, šećer, sol, pa čak i lijekove koji se u hrvatskim ljekarnama ne mogu nabaviti bez recepta (ili ih uopće nema), ali i zbog toga što su dvostruko jeftinijih nego u Hrvatskoj. Već godinama su, zbog kupnje jeftinih sirupa, masti i krema, ljekarne u pograničnim dijelovima BiH česte odredišta kupaca iz Hrvatske koji tu, zbog oštrijeg inspekcijskog nadzora ljekarni i uvođenja liječničkog recepta u susjednoj državi, kupuju puno jeftinije lijekove.

veecrnji.ba

OGLASI

Loading