Select Page

Obilježena 23. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja na Vrdima

Obilježena 23. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja na Vrdima

Povodom 23. obljetnice pogibije 18 hrvatskih branitelja na Vrdima, među kojima je uz sedam grudskih branitelja pripadnika brigade ‘Vitez Ranko Boban’, te branitelja iz sela Vrdi i Širokobriježanin Damir Anić, služena je svečana sv. Misa koju je predvodio monsinjor dr. Vlado Košić, biskup sisački.

„Sveti Franjo je svetac kojeg časte kršćani po cijelom svijetu, jer je svojom velikom pobožnošću i predanošću Bogu zadobio posebno mjesto na nebu među svetima. Njemu je Krist dao, te je na svome tijelu nosio sv. Rane Isusove, kao znak jedinstva s njime. Rane Kristove koje je nosio sv. Franjo nosimo i mi, na tijelu crkve, jer nas mnoge nepravde biju, mnoge smo preživljeli nevolje i mnogi među nama gledali su smrti u oči. Sve su to rane na našem tijelu, na tijelu crkve, na Kristovu tijelu. Još uvijek nas te rane bole. Mi tugujemo za našim najmilijima koji su poginuli. Boli nas njihov odlazak, ali smo ponosni na njih, jer kao što su rane Kristove spasile svijet i svim ljudima donijele spasenje, život i uskrsnuće, tako po ranama naših poginulih i ranjenih, ucviljenih i ožalošćenih, i tijelo Kristovo, to je Crkva, koji smo učenici Kristovi imamo život, opstali smo, stekli budućnost i čeka nas uskrsnuće i vječnost“, kazao je monsinjor Košić u svojoj nadahnutoj propovijedi.

img_4749

Obilježavanju 23. obljetnice pogibije hrvatskih branitelja na Vrdima prisustvovali su, uz nekoliko stotina vjernika, rodbine poginulih, mještana sela Vrdi, bivših pripadnika grudske brigade „Vitez Ranko Boban“, predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata, mladih iz Gruda, izlaslanstvo općine Grude, kao i brojni dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti.

img_4726

Ovoj obljetnici prisustvovao je i Dario Kordić koji se s par riječi obratio svim prisutnima riječima: – Uistinu rečeno je danas, Gospodin nam je sam rekao nema veće ljubavi od ove, dati život za prijatelje svoje, za hrvatsku domovinu. Oni su dali sve, i ovdje uistinu se može samo šutjeti, ne treba ništa govoriti. Ovdje se treba pokloniti toj žrtvi koja je najveća, i to je nešto na čemu se svi mi nadahnjujemo. Ovo je sveto mjesto i naše svetište, ovo su naše uporišne točke. Njihova vjera je bila puno veća od gorušičina zrna. Bile je tolika da je mogla i Čvrsnicu pomicati, i uistinu kada ste s Kristom onda se ne trebate bojati ničega. Kada gledamo budućnost hrvatskog naroda u BiH, po ljudski bi bila teška, neizvjesna. Pitali bi se kuda idemo kao Hrvati BiH. Ali optimist sam veći nego što sam bio u Domovinskom ratu, jer kada je Krist s nama, ne može nam nitko ništa.

img_4733

Nakon sv. Mise uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim braniteljima Vrda, kao i na mjestima pogibije. Zatim je nastavljeno druženje uz domjenak i razgovor i prisjećanje na ne tako davnu prošlost.

(www.grude-online.info)

OGLASI

Loading