Select Page

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA STRADANJA PET HRVATSKIH VITEZOVA NA PROKOSU

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA STRADANJA PET HRVATSKIH VITEZOVA NA PROKOSU

Prateći hrvatskoga generala Janka Bobetka u velikoj snježnoj oluji, 30. ožujka 1995. Hgodine, na Prokosu, u podnožju Vran-planine, živote su izgubili pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko: Mladen Jakovljević (1968.) iz Novske, Robert Krizmanić (1970.) iz Ljubljane, Krešo Supina (1970.) iz  Zagreba, Davor Zbiljski (1968.) iz Zagreba, te Ivica Begić iz Posušja (1962.), pripadnik vojne policije HVO-a.

U spomen na stradale branitelja već 14 godina Planinarsko društvo „Orlova stina“ iz Tomislavgrada održava tradicionalni memorijalni pohod, od lipskoga groblja do mjesta stradanja i komemoraciju – polaganje vijenaca, paljenje svijeća i prigodnu molitvu.

Iako je Velika subota, planinari iz okolnih općina , ali i susjedne Republike Hrvatske, biciklisti iz Livna, došli su odati počast stradalim hrvatskim vitezovima.

Dolaskom na Prokos položen je zajednički vijenac i upaljene svijeće za stradale hrvatske branitelje.

Vijenac su položili i svijeće upalili predstavnici općine Posušje i Tomislavgrad, suborci stradalih iz ATJ Lučko iz Zagreba, predstavnici PD Orlova stina i PS Herceg-Bosne predvođeni predsjednikom Antom Vukadinom, predstavnici udruga Domovinskoga rata iz Općine Tomislavgrad i Općine Posušje ali i braniteljske udruge iz Republike Hrvatske.

seg_vivi

Uz planinare i ovu obljetnicu su svoj način – trčanjem – obilježili maratonci Tomislav Batarilo Toša i Ljuban Gudelj.

Prigodnu molitvu i ove je godine izrekao gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Bože Milić koji se na kraju molitva zahvalio svima koji su došli i koji na ovaj način čuvaju uspomenju na stradale branitelje.

PD Orlova stina, kao organizatoru ovoga memorijala, zahvala jer godinama pokazuje kako se ne zaboravlja žrtva koju su za sve nas podnijeli hrvatski branitelji.

Mandino selo/Ivica Šarac

OGLASI

Loading