Select Page

Obilježena 30. godišnjica zločina nad Hrvatima na Stipića Livadi za koji još nitko nije odgovarao

Obilježena 30. godišnjica zločina nad Hrvatima na Stipića Livadi za koji još nitko nije odgovarao

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju stradalim Hrvatima na Stipića livadi iznad Doljana, obilježena je 30. godišnjica stravičnog zločina nad 39 hrvatskih civila i branitelja koje su na današnji dan 1993. mučki pogubili pripadnici Armije BiH.

U spomen na stradale, služena je i Sveta misa zadušnica.

Prije svete mise brojna izaslanstva, položila su vijence i zapalila svijeće, počast stradalima na Stipića livadi odalo je i izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović.

Među njima bilo je i izaslanstvo Općine Posušje kojeg su predvodili načelnik Ante Begić i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, zajedno s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH.

Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 01. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Nažalost, ni danas još nije rasvijetljen ovaj zločin i nitko od pripadnika Armije BiH koji su 28. srpnja 1993. godine ubili i masakrirali 39 hrvatskih civila i vojnika nije odgovarao.

Foto FFENA

OGLASI

Loading