Select Page

Obilježena 32. obljetnica pada Kupresa

Obilježena 32. obljetnica pada Kupresa

Prije točno 32. godine, dogodio se jedan od najvećih poraza Hrvata koji su nakon sedam dana krvave borbe i 160 poginulih branitelja – izgubili bitku za Kupres.

Hrvatske su snage sa oko 2500 vojnika, nadzirale Kupreška vrata i cestu Kupreška vrata – Bugojno. S neprijateljske strane, sudjelovalo je 6.000 vojnika, 3-4 topničke i minobacačke divizije, jedan oklopni bataljun i zrakoplovstvo.

Središnji program obilježavanja travanjskih događanja na Kupresu započeo je jutros oko 5 sati kada je skupina članova Atletskog kluba “Puls” iz Tomislavgrada te udruga ” Heroji ne umiru” Županije Središnje Bosne i Sisačko-moslavačke županije istrčala memorijalnu utrku od Tomislavgrada do Kupresa uz posjet spomen obilježjima koji se nalaze na prometnici prema Kupresu s ciljem u 10:20h pred središnjem spomen obilježjem “Zahvalnost” u Kupresu. Svjedočili smo njihovoj hrabrosti i volji da tako odaju počast našim braniteljima, a sve s pjesmom i osmjehom na usnama.

Središnji dio obilježavanja obljetnice pod nazivom “U spomen žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu” započeo je polaganjem vijenaca mnogobrojnih izaslanstava pred Središnjim spomen obilježjem Hrvatskog naroda za sve žrtve 2. svjetskog rata i Domovinskog rata u Kupresu.

Među njima, vijenac su položili i svijeće upalili i predstavnici Općine Posušje, načelnik Ante Begić i predsjednik Općinskog vijeća Mario Knezović, zajedno s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje.

Obilježavanju su nazočili i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivica Pavković, zastupnik u Skupštini ŽZH Damir Jurišić i savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Mate Lončar.

Svijeće su zapalili i položili vijence brojne delegacije :Općina Kupres na čelu s Načelnikom Zdravkom Miočem i Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata – HVO-a HRHB, zatim zajedno sa delegacijom Hercegbosanske županije na čelu s Predsjednikom Vlade i Skupštine Ivanom Vukadinom te Jozom Ćosićem – Marinko Čavara – dopredsjedatelj zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH i voditelj ureda za branitelje pri HNS-u, izaslanstva iz Republike Hrvatske- predvođena izaslanikom predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića, gospodin Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za suradnju s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te Ministarstvo obrane i oružanih snaga BiH, koje je predvodio bojnik Pero Gilja.

Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana, počast žrtvama je odana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjima Suho Polje, Kupreško Polje, pred Spomenikom vukovarskim braniteljima, kao i pred Spomen križom na groblju ispred crkve Svete Obitelji.

Trećeg travnja 1992. počela je bitka za Kupres u kojoj je stradalo 13 branitelja je iz općine Posušje, od čega se njih četvorica još uvijek vode kao nestali. Nakon sedam dana borbe i otpora agresoru Kupres pada i bio okupiran sve do provedbe operacije “Cincar” koja je trajala od 1. do 3. studenog. Za oslobađanje Kupreške visoravni poginulo je i nestalo ukupno 160 branitelja.

U prepunoj crkvi Sv. Obitelji služena je Sv. misa zadušnica za sve poginule u Domovinskom ratu kao i za sve poginule kroz minula vremena. Svojim pjevanjem misu su uveličala dva župna zbora- veliki i mali Župe Kupres pod ravnanjem gđe. Brankice Radić.

Crkva bila je premala za sve branitelje, njihove obitelji i prijatelje koji su došli odati počast poginulima u Domovinskom ratu.

Na početku misnog slavlja nazočne je pozdravio kupreški župnik don Tomo Mlakić i zahvalio onima koji su danas stigli na Kupres od Vukovara do Dubrovnika, a i onima sa cijelog područja Herceg Bosne. Uz to je kazao da oni koji su znali gdje je Kupres u travnju 1992., znaju to i danas. Misno slavlje je predslavio don Josip Galić i u nadahnutoj propovijedi istaknuo – ” kako je važno ostati ovdje i boriti se, a ne ići u „Berlin“ kako bi tamo izgubili svoju vjeru, a s druge strane naši stari ovdje su je očuvali 500 godina” – čak i za vrijeme turskog zuluma. Ovih dana posebno se prisjećamo svih onih koji su ugradili svoje živote u temelje slobode hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni, a zasigurno – učinjeno je premalo na ostanku i opstanku na ovim prostorima.

OGLASI

Loading