Select Page

Od 1. ožujka u BiH poskupljuje 67 vrsta cigareta

Od 1. ožujka u BiH poskupljuje 67 vrsta cigareta

Nakon što su od 1. siječnja u Bosni i Hercegovini na snazi nove cijene cigareta, od 1. ožujka će, dodatno, poskupjeti 67 vrsta cigareta.

Bit će to novi udar na džepove pušača, a svoje cijene će podići kompanija TDR Sarajevo.

Iz TDR-a su kazali da su Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNOBiH) već prijavili da će doći do novih poskupljenja određenih vrsta cigareta.

“Promjena maloprodajne cijene, odnosno novi cjenovnik proizvoda s maloprodajnom cijenama važeći će biti od 1. ožujka”, priopćeno je iz TDR-a. Šezdeset i sedam vrsta cigareta poskupjet će do 20 feninga, piše Radiosarajevo.ba.

Za 10 feninga poskupjet će sve vrste Yorka, a za kutiju će biti potrebno izdvojiti 4,50 KM. Također će za 10 feninga poskupjeti sve vrste Dunhilla, Lucky Strikea, Pall Malla, Rothmansa, Eve Slims, Aure, Codea, 8, Dive i Royala.

Za 20 feninga će poskupjeti Drina Gold, Drina Silver i Drina Jedina, dok će Drina Gold 18, Drina Denfine HP 18 i Drina Denfine poskupjeti za 10 feninga.

Kako je već spomenuto, ovo je drugo poskupljenje cigarate u BiH od početka ove godine.Iz UNO BiH su naveli da je, iako su od 1. siječnja 2018. godine na snazi nove cijene cigareta, formiranje cijena slobodno u ovisnosti od kompanije i proizvođača. Ističu da veliki distributeri sami formiraju maloprodajne cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom te da cijene cigareta i duhana mogu promijeniti bilo kada tijekom godine.

Inače, pakovanju cigareta bh. građani plaćaju dvije vrste trošarina – proporcionalnu i fiksnu.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarinena duhan za pušenje za 2018. godinu je definirano da će se od 01. siječnja 2018. godine, na cigarete plaćati sljedeća trošarina:

– proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta

– specifična trošarinau iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada

Trošarina na duhan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne trošarine na cigarete u 2018. godini i iznosi 104 KM po kilogramu. Odluka predstavlja nastavak harmonizacije trošarinske politike u BiH s politikom akciza na cigarete u Europskoj uniji.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading