Select Page

Od 5000 do 50.000 KM kazne ako su na tortama Disneyjevi likovi

Od 5000 do 50.000 KM kazne ako su na tortama Disneyjevi likovi

Iz kompanije Fun Cake Factory iz Hrvatske otkupili su ekskluzivna prava za prodaju torti s likovima Disneyjevih junaka i drugih crtanih filmova.

Kako su potvrdili za Klix.ba, u drugoj polovici ove godine planirano je proširenje na bh. tržište, a samim tim i primjena ovih autorskih prava. Iz ove kompanije izjavili su kako su u Hrvatskoj već obavijestili slastičare da je stavljanje određenih crtanih likova na torte kršenje autorskih prava i da je Fun Cake Factory jedina tvrtka u državi koja to zadržava za sebe.

Ova kompanija najavila je širenje na srbijansko tržište u ožujku, a kako je za Klix.ba potvrdio direktor Tomislav Ljutić, u planu je širenje i na Bosnu i Hercegovinu.

“Trenutačno se provode sve potrebne procedure za širenje na tržište BiH. Očekujemo da će se to dogoditi u drugoj polovici 2016. ”, rekao je Ljutić za Klix.ba.

To bi u praksi značilo da slastičari ne bi smjeli koristiti likove na čije korištenje ima pravo jedino Fun Cake Factory. Prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH, kazna za kršenje ovog zakona za fizičke osobe iznosi od 5000 do 50.000 KM, a u pojedinim slučajevima predviđena je i zatvorska kazna do tri godine.

Fun Cake Factory je u Hrvatskoj već formirao odvjetnički ured koji je slao obavijesti i upozorenja o kršenju autorskih prava, nakon čega će biti provedena kontrola poštivanja zakona.

Ipak, roditelji mogu odahnuti jer za svoje domaće uratke, odnosno za kućnu uporabu, ne moraju se brinuti jer neće dobiti kazne. Ako postoji malo mašte i vještine, djeca će dobiti likove iz Frozena, Peppu Pig, kao i mnoge poznate Disneyjeve likove.

vecernji.ba

OGLASI

Loading