Select Page

OD GLAMOČA DO ISTANBULA : Hercegovački mesar osvojio Tursku

OD GLAMOČA DO ISTANBULA : Hercegovački mesar osvojio Tursku

ANTE PAVKOVIĆ ŠIŠOVIĆ iz sela Rakitno kod Posušja prvi je bh. poljoprivrednik koji je nedavno u Tursku izvezao 400 tona kvalitetnog junećeg mesa, najvećim dijelom proizvedenog na njegovoj farmi u Glamoču.

Prvi kontingent od 400 tona kvalitetnog junećeg mesa proizvedenog u BiH izvezen je prije petnaestak dana u Tursku, i to iz pogona mesne industrije Šišović u selu Rakitno kod Posušja.

Nakon što je turska Vlada ljetos odobrila bescarinski uvoz 15 tisuća tona govedine iz BiH, tvrtka Šišović se našla među prvim izvoznicima, zahvaljujući dogovoru s predstavnicima kompanije Etçii iz Istanbula, koja se također bavi proizvodnjom i preradom mesa. Poslovni je aranžman usuglašen prije nepuna tri mjeseca, kada su se turski partneri na licu mjesta uvjerili da je junetina koju nude Šišovići prve kvalitete, da su bikovi uzgojeni u BiH, i da uistinu kupuju domaći proizvod, a ne meso uvezeno iz drugih krajeva.

RIGOROZNA KONTROLA

„Prije nego što je posao dogovoren, meso je prošlo rigoroznu kontrolu. Turci su tražili dokaze
o porijeklu životinja, kontroli zdravlja, provjerili su da li se poštuje HALAL certifikat… Oni su htjeli kvalitetno juneće meso bez kostiju, koje se u našim pogonima obrađuje, pakuje i tako šalje u Tursku. Kada se na pakovanje stavi etiketa, meso je spremno za isporuku kupcima“, kaže na početku razgovora Ante Pavković Šišović, vlasnik obiteljske tvrtke Šišović. On otkriva i da su vlasnici Etçiija, nakon detaljne provjere, u Rakitno poslali desetak radnika iz Turske, koji su radili u klaonici, ali i nadzirali cijeli proces, prije nego što isporuka bude spremna. Šišovići svoj dio posla završavaju kada se meso utovari u kamione u Rakitnu, odakle se doprema do aerodroma, a potom avionima transportira u Istanbul. Kompanija Etçii, dodaje Ante Pavković Šišović, junetinom iz BiH opsrkbljuje lanac hotela u Turskoj. „Mi smo prvi iz BiH izvezli meso u Tursku. Možda ne znamo praviti kompjutere, mercedese ili opele, ali znamo proizvesti dobro meso. Bog nam je dao takvu prirodu, da june ima kvalitetnu hranu, da je sve blizu – livada, pašnjak, kosnica, da nema velikih troškova za ishranu. Firma Etçii se također bavi proizvodnjom mesa, ali su priznali da u Turskoj nema ovako kvalitetne junetine. Istina, i mi smo se potrudili da osiguramo vrhunsko meso“, uvjerava nas Ante Pavković Šišović, ističući da je prodaja prvog kontingenta mesa prošla bez problema i da su obje strane zadovoljne dosadašnjom suradnjom, koja će, zasigurno, biti nastavljena.

Dok razgovaramo u sjedištu tvrtke Šišović u Rakitnom, Ante Pavković Šišović nas upoznaje sa stogodišnjom tradicijom obiteljskog posla, koji je započeo njegov djed Ivan Pavković zvani Šiš, po kojem će kasnije i cijela familija dobiti nadimak Šišovići. Ivan Pavković je svoje znanje prenio na sina Stanka Pavkovića, koji je obiteljsku tradiciju uspješno nastavio, pa je 1974. godine dobio i zvanično priznanje kao najveći privatni proizvođač mesa u tadašnjoj Republici BiH. „Ja sam samostalno krenuo krajem ’70-ih godina, pomalo širio posao, radio, mučio se“, prisjeća se Ante Pavković Šišović svojih početaka. Obiteljski posao koji je započeo njegov djed a produžio otac, Ante Pavković Šišović je modernizirao krajem ’80-ih, kada je izgradio suvremene štale za tov junadi i janjaca, kao i mini klaonicu. Iako je poslovni uzlet firme zakratko prekinuo rat, Šišovići su se vrlo brzo konsolidirali, i već 1997. u pogon pustili suvremenu klaonicu za klanje bikova, teladi, svinja i janjaca.

KAD JAGANJCI UTIHNU

„Firma je rođena u Rakitnu i tu su naši matični uredi. Poslije sam na Risovcu, na Blidinjskom jezeru, napravio farme za janjce i proizvodnju janjećeg mesa. Prije deset godina sam u Tomislavgradu kupio farmu muznih krava u kojoj se dnevno proizvodi oko 13.000 litara mlijeka ekstra kvalitete“, govori Ante Pavković Šišović. Osim farme u Tomislavgradu, u kojoj ima 1300 muznih krava, Šišović je vlasnik i farme u Višićima kod Čapljine, sa još oko tisuću grla. Prije tri-četiri godine, biznis je proširio na tov junadi. „Otišli smo u Glamoč, kupili zemljište i napravili farme, u kojima se tovi tisuću grla. Godišnje možemo proizvesti oko dvije tisuće junadi“, pojašnjava naš sugovornik. Uz sve pobrojane, ima i farmu sa pet tisuća svinja, a svo janjeće i svinjsko meso prodaje u BiH. Na naše pitanje da li ima problema s plasmanom mesa na domaće tržište, Šišović odgovora da nema. „Pedeset godina radim ovaj posao, imam svoje kupce. Odgovoran sam da moji klijenti budu zadovoljni, da pratim stanje na tržištu, budem pouzdan proizvođač, ali i uredan platiša. Moja plaća dolazi od kupaca“, kaže Ante Pavković Šišović. Dokaz za njegove tvrdnje je i dugogodišnja uspješna suradnja s tvrtkom Meggle, budući da im kompanija Šišović isporučuje najveću količinu mlijeka. Na farmama u vlasništvu Šišovića dnevno se proizvede 22.000 litara mlijeka, koje se vozi u Meggle mljekaru u Bihać.

„Najveći smo proizvođači mlijeka u BiH i među vodećim proizvođačima junećeg mesa. U regionu smo prvi po proizvodnji janjećeg mesa, dok smo proizvodnju junećeg i svinjskog mesa posljednjih godina podigli za tristo posto“, tvrdi Ante Pavković Šišović, dok zajedno obilazimo štale s kravama, bikovima i janjcima, koje se nalaze nedaleko od klaonice i poslovne zgrade.

slobodna-bosna.ba

OGLASI

Loading