Select Page

Odgođena sjednica Doma naroda: Izetbegović zakon nazvao nakardnim

Odgođena sjednica Doma naroda: Izetbegović zakon nazvao nakardnim
Zbog nedostatka kvoruma, nije održana za utorak zakazana 10. hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te je ista zakazana za srijedu.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da su u toj stranci odlučili da ne nazoče sjednici Doma naroda PSBiH da bi zaustavili, kako je naveo, usvajanje nakaradnog prijedloga izbornog zakona.

Dodao je da je ponedjeljka od predsjedatelja Doma Dragana Čovića tražio da otkaže sjednicu jer je riječ o pokušaju da se usvoji zakon koji je protuustavan i oko kojeg godinu dana nije postignut dogovor.

Izetbegović je rekao da taj zakon nije prošao ni interresornu skupinu, da bi onemogućio provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava i da ne sadrži ni izmjene potrebne za osiguranje transparentnih i fer izbora.

Ukoliko bi takav zakon bio usvojen, što je moguće glasovima HDZ-a i SNSD-a, to bi zakompliciralo usvajanje izmjena Izbornog zakona koje su na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma, a koje je izradila interresorna radna skupina, rekao je Izetbegović, javlja Fena.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nazvao je današnji nedolazak izaslanika iz dijela bošnjačkih stranaka na sjednicu neviđenom blokadom institucija i države BiH.

Čović je u izjavi medijima u Sarajevu rekao da se radi o opstrukciji rada parlamenta na način koji dosad nije viđen.

Izrazio je žaljenje što sjednica nije održana i dodao da je nova sjednica Doma naroda s istim dnevnim redom zakazana za srijedu u 10:00 sati.

SDA želi ovladati Federacijom, a ostali uglavnom šute ili afirmativno komentiraju pristup koji pravimo i u konačnici se jasno šalje poruka da nema dogovora, istaknuo je Čović.

Naglasio je da SDA želi zadržati status quo i na narednim izborima pokušati Hrvatima izabrati i člana Predsjedništva BiH i Dom naroda PSBiH, te tako ovladati svim institucijama u Federaciji.

Čini mi sa da je s ovim ponašanjem SDA izvorište krize u funkcioniranju Bosne i Hercegovine, poručio je Čović, javlja Fena.

Hitna sjednica Doma naroda PBiH, na kojoj je trebao biti razmatran zahtjev izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Sjednici nisu nazočili izaslanici iz Kluba bošnjačkog naroda: Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Bakir Izetbegović i Munib Jusufović te izaslanik iz Kluba srpskog naroda Mladen Bosić.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading