Select Page

ODRŽAN SASTANAK POVODOM UČESTALIH POŽARA NA PODRUČJU OPĆINE POSUŠJE

ODRŽAN SASTANAK POVODOM UČESTALIH POŽARA NA PODRUČJU OPĆINE POSUŠJE

Danas, 01. travnja 2019. godine, načelnik općine Posušje Branko Bago održao je sastanak s načelnikom Policijske uprave Posušje Ivicom Pavkovićem te zapovjednikom Vatrogasne postrojbe Posušje Mariom Čuturom.

Održani sastanak bio je posvećen problematici požara koji se u proteklome periodu javljaju na području općine Posušje.

Konstatirano je da se uzroci ovih požara kriju u nesavjesnom i neodgovornom postupanju te je zaključeno kako će se u sljedećem periodu morati uložiti još intenzivniji napori na prevenciji i sprječavanju ovakvih događanja.

Iako smo dosada na našim službenim stranicama nastojali prevenirati nastanak ovoga problema, te educirati javnost o poduzimanju svih mjera opreza kako ne bi došlo do požara i ugrožavanja ljudskih života te materijalnih dobara, jer i najmanja nepažnja i neopreznost mogu dovesti do nesagledivih posljedica, s obzirom na požare koji se u proteklo vrijeme javljaju na našem području, evidentno je kako nismo uspjeli doprijeti do svijesti svih naših građana. Posljednji u nizu bio je veliki požar koji je prošloga vikenda izbio na Oštrcu. Težak teren i jačina požara iscrpili su naše vatrogasce koji su maksimalnim naporima ipak uspjeli spriječiti da ovaj požar eskalira u požar katastrofalnih razmjera.

Stoga je na ovome sastanku zaključeno je kako će Mario Jukić kao koordinator Općine Posušje za mjesne zajednice uspostaviti komunikaciju s predsjednicima mjesnih zajednica kako bi se na taj način osigurao sustav pravovremenog dojavljivanja te kako bi vatrogasci u najkraćem roku od izbijanja požara uspjeli izići na požarište.

S nadom da su naši građani mišljenja kako je problem bolje spriječiti nego liječiti prenosimo odredbe članka 317. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine s predviđenim kaznama za izazivanje šumskoga požara:

„Članak 317. Izazivanje šumskog požara

(1) Tko izazove šumski požar zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, ili istovremeno izazove više šumskih požara, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.

(2) Tko izazove požar u zaštićenoj šumi, nacionalnom parku, voćnjaku ili drugoj šumi posebne namjene ili u žitnom polju, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do dvanaest godina.

(3) Tko kazneno djelo iz stava 1. ovog člana učini iz nehaja, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.

(4) Tko kazneno djelo iz stava 2. ovog člana učini iz nehaja, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.“

Nadamo se kako će ove stroge odredbe potaknuti naše građane da se ponašaju odgovorno i da zbog malog neopreza ne vrijedi riskirati tuđu imovinu, živote niti ovakve sankcije.

OGLASI

Loading