Select Page

OPASNOSTI I PREVENCIJA: Priroda se budi, bude se i zmije

OPASNOSTI I PREVENCIJA: Priroda se budi, bude se i zmije

Za što bezbrižniji boravak u prirodi potrebno je nositi odgovarajuću odjeću i obuću- hlače dugih nogavica i visoku obuću poput gležnjača kako bi zaštitili noge od eventualnog ugriza. Dok hodate gledajte ispred sebe, mjesto odmora potrebno je dobro pregledati, te ne dodirivati nepregledna mjesta rukama, pogotovo ne golim rukama.

U slučaju nailaska na zmiju ne treba paničariti, niti zmiju pokušavati uhvatiti. Zmije je potrebno polako zaobići ili zaplašiti udarcima nogom ili štapom po tlu, te pustiti da ode svojim putem. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove, no zato preko kostiju donje čeljusti dobro osjećaju vibracije tla te udaranje u tlo koje ih plaši. Zmije namjerno nikada ne kreće prema čovjeku osim ako se ne osjeti ugroženom.

Što učiniti nakon ugriza zmije

U slučaju ugriza zmije ne treba paničarit, potrebno je strogo mirovati, osobito ugrizeni dio tijela kako bi se spriječilo širenje otrova po tijelu. S mjesta ugriza potrebno je ukloniti svu suvišnu odjeću, obuću i nakit zbog oticanja ugrizenog dijela tijela, a ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili sisanja otrova. Ranu je potrebno očistit čistom vodom i sapunom, a ruku ili nogu imobilizirati pomoću nekog čvrstog predmeta ili zavoja. Ugrizenu osobu potrebno je što hitnije prevesti do najbliže zdravstvene ustanove. Ne lovite zmiju koja vas je ugrizla jer lov najčešće završava dodatnim ugrizom. Ne stavljajte podvez iznad mjesta ugriza i ne usisavajte otrov na usta. Zarezivanje ugrizne rane nožem ili skalpelom nikako se ne preporučuje.

Liječenje

Jedini pravi lijek protiv trovanja zmijskim otrovom je posebni protuotrov – zmijski antiserum. Zmijski serum daje se intravenozno u bolnici prema medicinskim indikacijama budući da može izazvati ozbiljne alergijske reakcije. S dolaskom toplih proljetnih dana ljudi više vremena provode u prirodi rekreativno ili uređujući okućnice i vrtove i obrađujući polja. Boravkom u prirodi moguć je susret sa zmijama koje izlaze iz svojih zimskih skloništa u potrazi za hranom i partnerom.

blidinje.net

OGLASI

Loading