Select Page

OPET NEREDI I KAOS NA ULICAMA BARCELONE: Nastavljeni sukobi s policijom, aktivisti za neovisnost počeli koristiti metode hongkonških prosvjednika

OPET NEREDI I KAOS NA ULICAMA BARCELONE: Nastavljeni sukobi s policijom, aktivisti za neovisnost počeli koristiti metode hongkonških prosvjednika

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sánchez rekao je danas da neće posegnuti za izvanrednim mjerama u pokrajini Kataloniji, gdje se treći dan zaredom zagovornici neovisnosti sukobljavaju s policijom.

Sánchez se u Madridu sastao s liderima triju najvećih oporbenih stranaka nakon što su prethodna dva dana trajali nasilni prosvjedi poslije osuđujućih presuda katalonskim političarima odgovornima za referendum o nezavisnosti 2017.

“Pozvao sam ih da održimo jedinstvo te zajednički odgovorim na ovaj izazov”, rekao je Sánchez na konferenciji za medije. “Nasilnici u Kataloniji priželjkuju da pretjerano reagiramo i pokrenemo spiralu nasilja. No nećemo podleći toj provokaciji”, dodao je napomenuvši kako ne isključuje nijedan mogući scenarij ako se situacija pogorša.

Albert Rivera, vođa stranke centra Građani, koja je nastala u Kataloniji na protivljenju nezavisnosti, zatražio je od Sáncheza aktiviranje članka 155. ustava. Njime bi središnja vlada u Madridu preuzela privremenu direktnu kontrolu nad autonomnom pokrajinom Katalonijom i raspisala ondje prijevremene izbore.

Taj je članak bio primijenjen 2017. nakon što je katalonska vlada bila organizirala referendum o nezavisnosti pa posljedično proglasila republiku.Sánchez, kojega 10. studenog očekuju parlamentarni izbori u Španjolskoj, to je odbio.

„Imamo na raspolaganju zakone, ali kao što sam rekao trebamo ostati umjereni. Ta umjerenost znači snagu“, izjavio je. Pablo Casado, vođa Narodne stranke desnog centra, zatražio je aktiviranje Zakona o nacionalnoj sigurnosti što je blaža verzija članka 155. i čime bi središnja vlada imala ovlasti nad regionalnom vladom u Barceloni.

Sánchez je odbio i taj prijedlog no pozvao je katalonskog predsjednika vlade Quima Torru da osudi nasilje u Kataloniji. Torra se u utorak priključio jednom mirnom prosvjednom maršu no nije osudio događanja u utorak. „Ja sam uvijek uz narod“, rekao je novinarima ranije tijekom dana.

A person walks past a fire during protest after a verdict in a trial over a banned Catalonia’s independence referendum, in Barcelona, Spain, October 16, 2019. REUTERS/Juan Medina

U utorak je u prosvjedima u gradovima Barceloni, Tarragoni, Lleidi i Gironi bilo ozlijeđeno 125 osoba u sukobu s policijom. U Barceloni su prosvjednici bili rušili željezne ograde nastojeći se probiti do zgrade središnje španjolske vlade koju smatraju odgovornom za presude, nakon čega je reagirala policija.

„U Kataloniji vlada strah“, istaknuo je Rivera na konferenciji za medije. „Torra više ne može biti predsjednik vlade. To je kao da za policajca imamo lopova, kao da za vatrogasca imamo piromana, tako njega kao državnika imamo za sabotažu i uništavanje infrastrukture i države“, dodao je.

Katalonska vlada pozvala je ranije tijekom dana na mirne i nenasilne prosvjede. No u srijedu navečer u Barceloni je izbio novi sukob između prosvjednika, ogorčenih osuđujućom presudom zagovornicima nezavisnosti, i katalonske policije.

Prosvjednici se pokušavaju probiti do zgrade katalonskog ministarstva unutarnjih poslova pri čemu bacaju limenke i druge predmete na interventnu policiju. Zapaljeno je između pet i šest automobila te su se dim i vatra nadvili nad ulicama u središnjem dijelu grada.

Prije toga su se tisuće prosvjednika okupile na jednome od gradskih trgova gdje su, na poziv preko društvenih mreža, bacali na stotine bijelih rola wc papira u zraku tvrdeći da je „još puno toga ostalo za počistiti“.

People throw rolls of toilet paper during a protest after a verdict in a trial over a banned Catalonia’s independence referendum in Barcelona, Spain, October 16, 2019. REUTERS/Jon Nazca

Uhićenja

Ovo je treći dan prosvjeda nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Od presude izrečene u ponedjeljak, neredi ne prestaju. Danas su i osuđeni prosvjedovali protiv nasilja. “Podržavamo mobilizaciju i masovne, mirne marševe. Nasilje nas ne predstavlja”, ogradio se jedan od lidera katalonske nezavisnosti Jordi Cuixart preko društvenih mreža. Osuđeni su poslali poruku s tim sadržajem. Oni su i dalje za mirne demonstracije jer žele natjerati vlasti na organizaciju novog referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Masovne prosvjede predvodi ANC, građanska udruga Nacionalna katalonska skupština. Ona poziva na mirne demonstracije pred ispostavama centralnih vlasti širom Katalonije, no više stotina prosvjednika drugu noć za redom krenulo je podizati barikade i napadati policiju, koja odgovara gumenim mecima. “Manjina pokušava uvesti nasilje na ulice katalonskih gradova”, upozorava se u priopćenju španjolske vlade.

Nasilje “nije rezultat mirnog građanskog pokreta, nego je koordinirano od strane grupa koje koriste ulično nasilje da razbiju društveni mir u Kataloniji”, ističe se u priopćenju Sanchezove vlade, uz upozorenje da je cilj vlade garantirati sigurnost i mirni suživot u Kataloniji.

No čini se da je ANC izgubio inicijativu u korist takozvanog Komiteta za obranu Republike (CDRs) koja se zalaže za direktnu akciju i konfrontaciju, prenose dopisnici britanskog Guardiana iz Barcelone i Madrida. Prosvjed na zračnoj luci u ponedjeljak koordinirala je grupa zahvaljujući aplikaciji Tsunami Democratic.

Savezna policija

Prosvjednici u Barceloni slijede uzor demonstranata u Hong Kongu, što je bilo najvidljivije tijekom okupacije aerodroma u ponedjeljak, analizira Quartz. Skupina pod nazivom Tsunami Democratic pokrenuta u rujnu, pozvala je na masovne mirne akcije građanske neposlušnosti. Na aerodromu El Prat u ponedjeljak su preko aplikacije Telegram podijelili oko 130 boarding passova, karata za ukrcavanje, koje su omogućile demonstrantima da uđu u unutrašnji dio aerodroma.

“Ponovit ćemo Hong Kong!”, uzvikivala je skupina mladih Katalonaca. U Hong Kongu su prosvjednici kupovali karte jeftinijih letova kako bi mogli ući unutar aerodromske zgrade. “Jako smo inspirirani prosvjedima u Hong Kongu”, izjavio je predstavnik Picnic x Republicae, digitalne platforme osmišljene da mobilizira Katalonce na političku akciju. Zajednička im je inspiracija Bruce Lee i njegova borilačka filozofija: budi kao voda, fluidan, fleksibilan, brz. Tsunami Democratic sad koristi tu oznaku #BeWater, Budi Voda, na društvenim mrežama, prenosi JUTARNJI.HR

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading