Select Page

Oprezno s pirotehnikom

Oprezno s pirotehnikom

Uobičajeno je postalo da bez petardi, vatrometa i arsenala drugih pirotehničkih sredstava nema slavlja, a u vrijeme novogodišnjih i božićnih blagdana detonacije odjekuju sa svih strana. Ništa ne bi bilo neobično da pirotehnika nije opasna zabava, pogotovo za djecu jer može doći do velikih i trajnih zdravstvenih posljedica.

Kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava u HNŽ-u propisana je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira HNŽ i iznosi 100 KM, a za roditelje maloljetnih prekršitelja od 500 do 1000 KM. Kazne za prekršitelje razlikuju se od županije do županije, pa je tako Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira SŽ znatno rigorozniji od zakona u HNŽ-u.

Poruka roditeljima je da, ako žele razveseliti svoju djecu za blagdane i utažiti njihovu znatiželju, neka im ne dopuštaju da sama koriste pirotehnička sredstva, neka to učine oni u njihovoj nazočnosti, kao i da im nikada ne budu loš primjer koristeći pred njima razorna pirotehnička sredstva. Roditeljima se skreće pozornost da djeci ne kupuju pirotehnička sredstva koja su neprimjerena njihovoj dobi te da upozore djecu na opasnosti do kojih može doći. Ne samo zbog visokih novčanih kazni već zbog sigurnosti djece.

vecernji.ba

OGLASI

Loading