Select Page

ORBAN JE USPIO: Više djece i brakova, pobačaja i razvoda nikad manje

ORBAN JE USPIO: Više djece i brakova, pobačaja i razvoda nikad manje

Na mađarski demografski uspjeh utjecali su i dobri ekonomski pokazatelji : nezaposlenost je 3,4 posto, BDP raste visokih 4,4 posto, a javni dug s 80 smanjen je na 67 posto BDP-a.

Mađarski premijer Viktor Orbán postao je pravi heroj europskih kršćana otkako je preuzeo vlast 2010. godine. Iako mu kritičari često spočitavaju miniranje nezavisnosti pravosuđa i medija, on se sam hvali sjajnim demografskim pokazateljima.

Orbánova vlada se hvali: Otkako smo došli na vlast prije devet godina broj sklopljenih brakova povećao se 43 posto, a kad su socijalisti bili na vlasti (2002.-2010.), broj je pao 23 posto, piše Večernji list.

“Oni bez djece nisu normalni”

Usto, raste i broj rođenih. Stopa fertiliteta porasla je 20 posto, i danas žena prosječno rađa 1,49 djece, dok je 2010. ta stopa iznosila 1,25. Iako mađarske vlasti imaju cilj postići stopu od 2,1 jer se pri toj brojci stanovništvo ne bi smanjivalo, a pad broja državljana fenomen je usporediv s većinom zemalja razvijenog svijeta, vlada smatra da je trend ipak dobar. Stopa fertiliteta na najvišim je razinama u posljednja dva desetljeća.

Smanjuje se i broj pobačaja, čak trećina manje žena koristi taj zahvat u odnosu na razdoblje prije devet godina, kada je zemlja imala drugu vladu.

Mađarska se može pohvaliti još jednim dostignućem koje će povećati njezin rejting kod onih koji vjeruju da je posao vlade da čuva tradicionalnost društva: od 2010. čak 29 posto manje vjenčanih parova se razvodi.

Neke europske vlade svoje demografske probleme žele riješiti imigracijom, a poznato je koliko se mađarska vlada protivi širokom otvaranju vrata svoje zemlje. Zbog toga je vlada osmislila brojne demografske politike koje žele potaknuti obitelji da imaju djecu. Kako je mađarska vlada svjesna da sve to nije dovoljno, u veljači je osmislila najambiciozniji plan dosad. Ženama sa četvero ili više djece omogućuje se neplaćanje poreza na dohodak do kraja života.

Pomoć mladim majkama

Mlađim ženama u prvom braku dodjeljuju se subvencionirani krediti za kupnju stana i automobila, a uvjeti se poboljšavaju sa svakim novim djetetom. Uz to je bakama i djedovima dopušteno da izostaju s posla kako bi pomogli u odgoju djece.

Do kraja kolovoza već se 23 tisuće bračnih parova prijavilo za subvencionirane kredite, a deset tisuća njih za zajmove za automobile. Neki naglasci mađarske vlade pak doživljavaju kritike – na nedavnoj je demografskoj konferenciji u Budimpešti predsjednik parlamenta Laszlo Kover rekao da ljudi koji nemaju djece “nisu normalni” te da je “imanje djece javna, a ne privatna stvar”.

Ekonomski rat i demografska obnova

Na mađarski demografski uspjeh utjecali su i dobri ekonomski pokazatelji mađarske vlade u posljednjih devet godina: nezaposlenost je vrlo niska, 3,4 posto, a Europska komisija očekuje da će BDP ove godine rasti visokih 4,4 posto.

Od dolaska na vlast Orbán je smanjio javni dug s 80 na 67 posto BDP-a. U istom razdoblju hrvatski je dug porastao s 57 na 75 posto.

U Hrvatskoj je nezaposlenost tri postotna poena viša nego u Mađarskoj, a rast je oko jedan i pol postotni bod manji.

maxportal.hr

OGLASI

Loading