Select Page

Ove godine ulaganje 754 milijuna KM u energetiku, vode, ceste…

Ove godine ulaganje 754 milijuna KM u energetiku, vode, ceste…

Održavanje investicijskog ciklusa u vremenu kada se očekuje smanjenje ekonomske aktivnosti od ključnog je značaja za učinkovitu borbu s recesijskim kretanjima, ali i način održavanja, pa i povećanja broja zaposlenih, piše Večernji list BiH.

Federacija BiH je kroz program javnih investicija od 2023. do 2025. napravila popis projekata koji su kandidirani i za koje treba osigurati financiranje (71 kandidirani projekt ukupne vrijednosti 8,6 milijardi maraka), dok je istom odlukom odobreno sedam novih projekata u vrijednosti od 2,1 milijardu maraka i za njih je već pokrenuta inicijativa za osiguranje potrebnih sredstava ili je taj proces okončan. Među njima su i dionice koridora Vc Ozimica – Poprikuše, Putnikovo Brdo – Medakovo, Mostar jug – Kvanj, Medakovo – Ozimica, a tu je i značajan projekt unaprjeđenja sustava zdravstvene zaštite.

Provedba

Ipak, prioritetno je nastaviti raditi na projektima koji su već u provedbi, njih 57, te će oni, prema svemu sudeći, i biti u fokusu tijekom ove godine. Večernji list imao je uvid u program javnih investicija u kojemu je naznačeno kako se u prvoj godini namjeravaju uložiti 754,84 milijuna KM u projekte koji su već u provedbi, a među njima su prometna i energetska infrastruktura vodoopskrba, poljoprivreda…

Najveći iznos planiranih sredstava uložit će se u sektor prometa i skladištenja, ukupno 375,13 milijuna KM, a slijede projekti aktivnosti na proizvodnji i opskrbi energijom u iznosu od 321,24 milijuna KM.

Vodoopskrba i sanitacija bit će podržane ulaganjem od 19,54 milijuna KM, dok će se u sektoru građevinarstva provesti investicije u vrijednosti od 16,79 mil. KM. Ostatak sredstava trebao bi biti utrošen na projekte iz niza drugih područja, poput civilnog sektora, humanitarne pomoći, poljoprivrede…

U ovoj godini, vidljivo je, značajan dio sredstava uložit će se u izgradnju regionalnog vodovoda “Plava voda” koji obuhvaća više općina Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije (planirano više od 14 milijuna KM).

Kada je riječ o projektu energetske učinkovitosti u Federaciji, dodatnom financiranju, plan je u 2023. godini uložiti 9,9 milijuna KM, a kroz projekt energetske učinkovitosti u javnim objektima u FBiH 6,8 milijuna KM.

Uz povećan iznos za poticaje u poljoprivredi, a koji će ove godine biti oko 160 milijuna KM, Federacija je dodatno za projekt razvoja ruralnog poduzetništva i poljoprivrede za ovu godinu namijenila utrošak od oko 3,3 milijuna KM.

Najveći iznos sredstava bit će realiziran kroz nastavak izgradnje dionica koridora Vc, pa se tako u ovoj godini planira 125,6 milijuna KM za dionicu Poprikuše – Nemila, 70,42 milijuna za dionicu Kvanj – Buna, kao i 60,2 milijuna KM za dionicu Nemila – Vranduk.

U ovoj godini napravit će se i dodatni iskorak kada je riječ o realizaciji projekata brzih cesta, pa se tako planira 29 milijuna KM za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje.

Modernizacija

Značajna ulaganja predviđena su i za obnavljanje postojećih cestovnih pravaca, i to kroz program modernizacije magistralnih cesta u FBiH “Poboljšanje elemenata u postojećem koridoru”, a za navedenu namjenu predviđena su 16,3 milijuna KM. U kontekstu izgradnje i rješavanja spoja magistralnih cesta M6.1 i M17 te sanacije i rekonstrukcije magistralnih cesta u Gradu Mostaru Federacija planira izdvojiti 2,8 milijuna KM.

Energetika je također među prioritetnim ciljevima ulaganja u ovoj godini, a što je svakako jedan od važnih segmenata u podizanju sigurnosti i učinkovitosti opskrbe u vremenima koja traže što snažniju energetsku neovisnost. Kada je riječ o JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, planira se izdvajanje 13,4 milijuna KM za projekt rehabilitacije i modernizacije crpno-akumulacijske hidroelektrane Čapljina.

VL

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading