Select Page

Papa Franjo prihvatio ostavke kard. Saraha i kard. Comastrija

Papa Franjo prihvatio ostavke kard. Saraha i kard. Comastrija

Interesantno je da je u subotu 20. veljače papa Franjo prihvatio ostavke na svoje dužnosti čak dva kardinala: kard. Roberta Saraha i kard. Angela Comastria.

Obojica kardinala bila su konzervativnijeg usmjerenja i marijanske orijentacije. Neupitno je to veliki gubitak za Crkvu i njezino vodstvo.

Papa Franjo prihvatio je ostavku kardinala Roberta Saraha na dužnost prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata 20. veljače, neočekivanom najavom kojom je okončan mandat jednog od vatikanskih dužnosnika najčešće smatranim protivnikom Franjine vizije globalne crkve.

Istaknuti glas kolegija kardinala i u rimskoj kuriji, Sarah je bio snažnim zagovornikom obrane tradicionalnog katoličkog učenja o pitanjima seksualnog morala i prava na život, te u odricanju od islamskog radikalizma. Rodnu ideologiju i ISIS nazvao je “dvije radikalizacije” koje prijete obitelji, prva razvodom, istospolnim brakovima i pobačajem, a druga brakovima s djecom, poligamijom i podčinjavanjem žena.

Službena obavijest iz Vatikana nije navela razloge Sarahinog odlaska niti ime onoga tko će ga zamijeniti. U svom twitu sam je kardinal Sarah aludirao na činjenicu da je prošlog lipnja napunio 75 godina, tradicionalnu dob umirovljenja za biskupe.

Dok papa Franjo ne imenuje kardinalovu zamjenu, Kongregaciju za bogoštovlje predvodit će nadbiskup Arthur Roche, engleski prelat koji je služio kao njegov zamjenik od 2012. godine.

U subotu 20. veljače papa Franjo je također prihvatio i ostavku kardinala Angela Comastrija, On je bio protojerej bazilike Svetog Petra, generalni vikar države Vatikan i predsjednik tkanine Svetog Petra. Prije je služio kao biskup Massa Marittima-Piombino i teritorijalni prelat Loreta. No, papa je najavio i Comastrijevu zamjenu: kardinala Maura Gambettija.

catholicnewsagency.com/Prijevod:medjugorje-info.com

OGLASI

Loading