Select Page

Papa podržao odricanje od intelektualnog vlasništva nad cjepivima

Papa podržao odricanje od intelektualnog vlasništva nad cjepivima
Papa Franjo u subotu je podržao odricanje intelektualnog vlasništva nad cjepivima protiv koronavirusa, podržavajući tako prijedlog američkog predsjednika Joea Bidena kojem se protive neke europske države među kojima je Njemačka.

U govoru na koncertu održanom za prikupljanje sredstava za promicanje ravnopravnog pristupa cjepivima, papa je naglasio da je svijet zaražen “virusom individualizma”.

Varijanta ovog virusa je zatvoreni nacionalizam koji sprječava na primjer internacionalizam cjepiva, izjavio je u unaprijed snimljenoj video poruci.

Druga je varijanta kada prava tržišta, intelektualnog tržišta ili intelektualnog vlasništva postavimo ispred zakona ljubavi i zdravlja čovječanstva, dodao je, podsjećajući na veliki broj umrlih od koronavirusa.

Njegovi komentari nadovezuju se na raspravu o tome trebaju li se farmaceutske kompanije odreći patenta na cjepiva.

Obzirom na apele iz Indije, Južne Afrike i više od 100 ostalih država, Biden je u srijedu podržao ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za cjepivo protiv bolesti covid-19, prenosi Hina.

Mnoge europske zemlje, primjerice Njemačka i Francuska, u petak su izrazile negodovanje oko tog prijedloga, tvrdeći da su za zaustavljenje pandemije najvažnije brža proizvodnja i distribucija cjepiva.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading