Select Page

Papa služio misu na Cvjetnicu, zbog pandemije ograničen broj sudionika

Papa služio misu na Cvjetnicu, zbog pandemije ograničen broj sudionika

PAPA FRANJO služio je misu u povodu Cvjetnice u gotovo praznoj bazilici svetog Petra u izvanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa drugu godinu zaredom te pozvao ljude da se približe siromašnima i onima koji pate.

Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, slavi se u Katoličkoj Crkvi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i kao spomen njegove muke koja je uslijedila nakon toga.

U vremenu prije covida-19, na Cvjetnicu bi se na Trgu sv. Petra okupilo više desetaka tisuća ljudi s maslinovim grančicama i palminim listovima.

No, danas je na nedjeljnoj misi sudjelovalo tek 120 vjernika koji su se pridružili Papi i kardinalima, njih oko 30, u sporednom krilu goleme bazilike. Svi su nosili maske osim Pape i članova zbora.

Misa u posebnim uvjetima

Italija se nalazi usred još jednog ‘lockdowna’ koji bi trebao završiti na Uskrs. Vatikan, suvereni grad-država okružen Rimom, primjenjuje slične mjere.

Vatikan je, kao i prošle godine, uprizorio tradicionalnu misu na Cvjetnicu, ali u vrlo ograničenoj mjeri, s 84-godišnjim papom Franjom i kardinalima koji su pred oltar stupali noseći palmino lišće.

U homiliji koja se prenosila u cijelom svijetu, Papa je ohrabrivao ljude da ne dozvole da im vjera iz navike otupi, već da dopuste da ih Bog i dobrota iznova zadivljuju.

“S milošću začuđenosti shvaćamo da kada prigrlimo odbačene, kada se približimo onima koje život nije mazio, da volimo Isusa, onoga koji je u najmanjem od naše braće i sestara, u odbačenima i ostavljenima”, rekao je Papa.

OGLASI

Loading