Select Page

Papa želi drukčiju ekonomiju, onu koja donosi život, a ne smrt

Papa želi drukčiju ekonomiju, onu koja donosi život, a ne smrt

Tisuće mladih sa svih strana svijeta, i mladi hrvatski ekonomisti uključili su se u virtualni susret s papom Franjom i tako sudjelovati u izgradnji tzv. Franjine ekonomije. „Franjina ekonomija je vizija drukčije ekonomije, temeljene na životu i djelu sv. Franje Asiškog koji simbolizira kulturu bratstva, mira i humanizma, a na poziv pape Franje koji želi „drukčiju ekonomiju: onu koja donosi život, a ne smrt, onu koja uključuje, a ne isključuje, humana je i ne dehumanizira, ona koja vodi brigu o okolišu i ne uništava ga“.

To je zajednica ljudi koji dolaze iz vrlo različitih društvenih područja; čine je ekonomisti, poduzetnici i nositelji promjena koji vjeruju u tu viziju, vjeruju da možemo učiniti puno više i bolje. Ova će se zajednica okupiti krajem studenog ove godine kako bi dali „vjetar u leđa“ ovom dalekosežnom i hvalevrijednom pothvatu“, kaže za Večernji list prof. dr. sc. Domagoj Sajter s Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji je podupiratelj Ekonomije zajedništva i Franjine ekonomije.

Konkretni rezultati

„Papa Franjo tako želi potaknuti mlade ekonomiste i poduzetnike, ali i sve druge koji žele biti nositelji promjena, da doprinesu prožimanju ekonomskog sustava pravdomuključivošću i održivošću. Kad promatramo iz šire perspektive, ako želimo dati novu dušu globalnoj ekonomiji, mladi su prvi koji to mogu učiniti. Starije generacije imaju vrijedna iskustva i znanja, ali neki od nas već su razočarani, umorni, usidreni u postojeće obrasce, pa i ogorčeni. Mladi su nositelji promjena koji mogu donijeti i „nemoguće““, kaže Sajter. Pandemija je uvjetovala online sudjelovanje, a to prema njemu ima i prednosti zato što se svatko može uključiti i ne postoji fizičko ograničenje broja sudionika.

„Događaj je u početku bio zamišljen kao trodnevni boravak u Asizu, mjestu sv. Franje Asiškog koji je i nadahnuo ovu inicijativu. Međutim, odbor kojem je papa Franjo povjerio organizaciju događaja, vidjevši u ožujku da COVID ne dopušta organizaciju sadašnje konferencije u Asizu, imao je briljantnu ideju: pretvoriti događaj u cijeli pokret“, kaže Sajter i dodaje kako je u proteklih devet mjeseci organizirano oko 300 događaja „Ususret Franjinoj ekonomiji“ i niz webinara kako bi se zamislio bolji svijet nakon pandemije.

Ukupno je održano 27 streaming seminara na službenom YouTube kanalu međunarodne manifestacije „Franjina ekonomija”, a prevedeni su na četiri jezika zahvaljujući suradnji mladih prevoditelja. Bilo je uključeno više od 40 ključnih govornika i više od 500 mladih iz cijelog svijeta sudjelovalo je u raspravama, a među njima i predstavnici iz Hrvatske“, kaže Sajter, dodajući da će svima koji žele pratiti program biti dostupan prijenos uživo na službenoj mrežnoj stranici. Glavna platforma je web-stranica, odakle sve kreće, i tamo se mogu naći poveznice na Facebook i druge mreže i podforume, na YouTube kanal i slično.

Na pitanje mogu li se očekivati konkretni rezultati u hrvatskoj ekonomiji odgovara da su oni već prisutni i vidljivi na više razina. „Kao prvo, već sam događaj “Franjina ekonomija” rezultat je rada mladih nositelja promjena, a ima ih i iz Hrvatske, piše “Večernjak”. Događaj od 19. do 21. studenoga samo je žetva njihova rada od godinu dana. Započeli su ga kao sudionici eventa “Franjina ekonomija”, da bi na kraju on prerastao u pokret. Među njima je primjerice Zoran Rajn, nositelj promjena u crowdfunding sektoru (platforme za mikrofinanciranje projekata putem interneta) koji se temom grupnog financiranja bavi već 10 godina, a u “Franjinoj ekonomiji” vidi izvrsnu platformu za povezivanje s drugim changemakerima u financijskom sektoru“, kaže Sajter i dodaje da je sjeme Franjine ekonomije prisutno u Hrvatskoj već dulje vrijeme preko inicijative Ekonomije zajedništva.

Nova generacija profesora

„Konkretan rezultat je i veliki porast nove generacije profesora, poduzetnika i profesionalaca koji sada preuzimaju vodeću ulogu, sve se više nastoje povezati i žele da se njihov glas čuje. Primjerice udruga Ekonomije zajedništva već ima uspješan inkubatorski program za mlade, u kojem se oni uče i primjenjuju načela Ekonomije zajedništva, a sada je evo akreditiran “hub” (čvorište) Franjine ekonomije. U susretu „Franjina ekonomija“ svjedočimo rastućem pokretu mladih koji ne pripadaju nužno Ekonomiji zajedništva, nego naprotiv, dolaze iz raznih drugih inicijativa, no zajedničko im je da sudjeluju u misiji mijenjanja ekonomskoga sustava. Na akademskom području program već okuplja profesore na zagrebačkom, osječkom, splitskom i pulskom ekonomskom fakultetu, koji sa znanstvene strane potiču i promoviraju ideju.

Primjerice na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana je međunarodna konferencija „Nadahnuta ekonomija za ujedinjeni svijet“, na kojoj se otvoreno govorilo o promjeni društveno-ekonomskog sustava. Osim nejednakosti koja je najvidljivija kroz prisutnost siromašnih, naši problemi su u 3 “sistemska” siromaštva: siromaštvo povjerenja, siromaštvo institucija i siromaštvo rješenja. Događaj je dobio podršku fakulteta, stručne javnosti, ali i 130 sudionika od kojih su mnogi iz realnog sektora. Profesori će ostvariti konkretan rezultat što bržim odgojem novih generacija lidera s ugrađenim vrijednosnim sustavom Franjine ekonomije“, objašnjava Sajter.

OGLASI

Loading