Select Page

Papina misa za robijaše: Rekao im je da nada ne smije uvenuti

Papina misa za robijaše: Rekao im je da nada ne smije uvenuti

Papa Franjo predvodio je u nedjelju misu pred tisuću zatvorenika iznimno pozvanih u tako velikom broju u Vatikan i iskoristio je tu prigodu da im uputi poruku nade u budućnost, ali i da osudi licemjerje društva koje je često “zatočenik” svog individualizma.

Tisuću zatvorenika iz Italije i Španjolske, kao i još 3.000 zatvorskih djelatnika i dobrovoljaca, nazočilo je u nedjelju na misi u Vatikanu u prigodi Jubileja zatvorenika.

Papa je više puta posjetio zatvorenike u Italiji i u inozemstvu. U nedjelju je rekao da se svaki puta kada odlazi u zatvor pita “zašto oni, a ne ja” jer “svi možemo progriješiti”.

“Nada je Božji dar”, rekao je Papa u propovijedi i savjetovao osuđenicima da ne budu zatočenici vlastite prošlosti. “Svakako da nepoštivanje zakona zaslužuje osudu, a lišavanje slobode je najteža kazna, jer najviše pogađa. Ali nada ne smije uvenuti”, poručio je.

Tijekom mise Papa je govorio i o teškom putu uključenja bivših zatvorenika u život. “Zaboravljamo da smo svi grešnici i da smo i sami zatvorenici iako to ne primjećujemo”.

“Kada se zatvaramo u vlastite predrasude, kada smo robovi idola lažnog blagostanja, kada se zazidavamo u ideološke sheme ili nam je zakon tržišta, koji gazi čovjeka, apsolutno mjerilo, ustvari ne činimo ništa drugo nego se smještamo među uske zidove ćelije individualizma i samodostatnosti, lišenih istine koja donosi slobodu”, zaključio je papa Franjo.

OGLASI

Loading