Select Page

Petrov: BiH je ključ stabilnosti cijele jugoistočne Europe

Petrov: BiH je ključ stabilnosti cijele jugoistočne Europe

Predsjednik Sabora Republike Hrvatske Božo Petrov kazao je danas nakon susreta s članovima kolegija Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) da je BiH ključ stabilnosti cijele jugoistočne Europe.

Nakon sastanka je naglašeno da je razgovarano o političkim i ekonomskim odnosima, o odnosima u oblasti kulture, euroatlantskim integracijama, ali i o brojnim otvorenim pitanjima koja bi na zajedničkoj sjednici vlada dviju država neka već mogla biti riješena.

Petrov je podvukao da BiH ima velikog prijatelja i partnera u Hrvatskoj koja ima snažan glas u Europskoj uniji te je ponovio da Hrvatska smatra neupitnim teritorijalni integritet i suverenost BiH, a svaki dugi oblik može izazvati nestabilnost.

– Stojimo BiH na raspolaganju i kroz tehničku i kroz političku pomoć. Kao partneri na raspolaganju smo BiH na bilo koji način kako to BiH bude tražila – istaknuo je.

Podsjetio je da dvije zemlje imaju dugu političku povijest koja je nažalost obilježena tragičnim događajima, ali smatra da nije prošlo toliko vremena da bi se zaboravilo šta nečije jednosmjerne težnje mogu uzrokovati na ovom području.

Predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović također je potvrdio prijateljske odnose među zemljama, jer su BiH i Hrvatska upućene jedna na drugu te je izrazio očekivanje da će i ova posjeta doprinijeti jačanju suradnje.

Kada su u pitanju otvorena pitanja razgovarano je o ugovoru o državnoj granici, ugovoru o socijalnom osiguranju, pravima radnika iz BiH koji su 1991. do 1995. godine otpušteni u Hrvatskoj, ugovoru o sukcesiji te imovinsko-pravnim odnosima.

Džaferović je ocijenio da kada prijatelji razgovaraju onda postoji međusobno povjerenje među sugovornicima da će otvorena pitanja i biti riješena.

– Ovaj sastanak poticaj je za izvršne vlasti u obje zemlje da se u idućem razdoblju konkretnije i žustrije krene u rješavanje ovih pitanja – kazao je Džaferović, zahvalivši Petrovu koji je kao prvu posjetu nakon imenovanja na ovu poziciju odabrao BiH.

Zaključio je da je važno da kada se pruža podrška BiH u europskim institucijama onda ona treba biti upućena za cijelu zemlju i sve njene građane.

Programom posjete predviđeno je da se Petrov susretne s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, dok bi u popodnevnim satima Petrov trebao razgovarati s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

vecernji.ba

OGLASI

Loading