Select Page

Planinari HPD-a Pločno i članovi HKUD-a fra Petar Bakula u filmu o Trebižatu

Planinari HPD-a Pločno i članovi HKUD-a fra Petar Bakula u filmu o Trebižatu

Film Mire Andrića o vodama sliva Trebižata je nježna priča o jednom narodu koji je podijeljen ljudskom granicom na Hercegovinu i Dalmaciju, ali kojega povezuju vode sliva Trebižata. Film je sniman četiri godine, a trajanje filma je 60 minuta.

HPD plocno - trebizat sliv brina

Trebižat je rijeka u Hercegovini, u južnom dijelu Bosne i Hercegovine, duga od svojega izvora u Peć-Mlinima do ušća u Neretvu u Strugama ukupno 51 km. Ona je nastavak toka od Posušja (Tribistovo, kota 903), tako da je de facto susrećemo pod devet imena: Culuša – Ričina – Brina – Suvaja (Posušje) – Matica – Vrlika (Imotski) – Tihaljina – Mlade – Trebižat (Ljubuški).

trebizat sliv ricina

Postoji jedan kraj koji pustoši zime prkosi nečim čega ima najmanje.
Postoji kraj u kojemu zimsko sunce diže u oblake ono čega ljeti nema i rasipa pred nas, malo se hvali i ponosno pokazuje, a malo skriva u njedrima.
Postoji kraj, jedan kraj, u kojemu ni čovjeka ni vodu ne možeš uhvatiti, zauzdati, omeđiti.

HPD plocno - trebizat sliv brina 4
Postoji jedan kraj jedne vode i naroda ispresijecan kamenim gudurama, maglovitim visovima, poviješću, običajima, tako bogat u različitostima, a opet jedinstven, ali najvažnija su mu poveznica vode koje vjetar i sunce donose, oblaci istresaju, a nadzemlje i podzemlje razvode ovim krajem u smjerovima koji zbunjuju i kao da žele sakriti tajnu: ma koliko naziva dali toj vodi, radi se o jednoj vodi o jednom slivu – slivu Trebižata.

HPD plocno - trebizat sliv brina 2

Taj ljudskom oku često neprimjetni svijet u vodi i oko nje čini bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta Hercegovine i Dalmacije.
Ovo je priča o jednoj vodi i jednom narodu.

trebizat sliv brina 1

Ekipa:

asistenti snimatelja: BLAŽ ANDRIĆ, ZORAN ZOVKO, NELICA ANDRIĆ, KARLA ANDRIĆ, MILE ĆENAN, ZORAN VEBER, STIPICA KUNA, PETAR TODORIĆ, RADOSLAV PUŠIĆ
stručni suradnici: prof. dr. sc. NENAD JASPRICA, doc. dr. sc. PETAR KRUŽIĆ, ROBERT CRNKOVIĆ, dipl. ing. ZLATKO GRIZELJ, dr.sc. SLAVEN ZDILAR
lektorica: MARINA ČUBRIĆ
tekst čitao: MILJENKO KOKOT
grafika: ZORANA ANDRIĆ
snimatelji: MIRO ANDRIĆ, HRVOJE BOBETIĆ
zračni snimci: STIPE ŠURLIN
ganga- MATE BUDIMIR, MATE ČUVALO, MARKO PRIMORAC
narodna glazbala: JURE MILOŠ

montaža: SONJA ANDRAČIĆ
tekst: HRVOJE VRDOLJAK, MIRO ANDRIĆ, MARKO RAGUŽ
pomoćnik redatelja: MIJO KNEZOVIĆ

redatelj i scenarist
MIRO ANDRIĆ

Pogledajte trailer za film koji će biti prikazan na HRT-u:

OGLASI

Loading