Select Page

Plenković doputovao u Sarajevo, očekuju ga razgovori s čelnicima BiH

Plenković doputovao u Sarajevo, očekuju ga razgovori s čelnicima BiH

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak navečer u Sarajevo, gdje će mu se u utorak u razgovorima s bh. dužnosnicima pridružiti predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte.

Plenković se prvog dana radnog posjeta BiH sastaje odvojeno s predstavnicima najvećih vjerskih zajednica u BiH, vrhbosanskim nadbiskupom Tomom Vukšićem, poglavarom Islamske zajednice Huseinom Kavazovićem i mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.

Hrvatski premijer u utorak će zajedno s Von der Leyen i Rutteom imati odvojene susrete s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i njenim zamjenicima te s čelnicima zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Europska “trojka” stiže u BiH kako bi vlasti potaknula na provedbu reformi koje su preduvjet da bi Europsko vijeće u ožujku odobrilo otvaranje pristupnih pregovora, javlja Hina.

Čelnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH prošlog su tjedna, nakon višemjesečnih blokada, postigli načelni dogovor da u parlamentarnu proceduru pošalju prijedloge više reformskih zakona, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ponedjeljak je predstavio usuglašeni prijedlog izmjena izbornog zakona po kojima bi, uz tehnička poboljšanja, bio osiguran način izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima birača iz onih županija u Federaciji BiH u kojima su Hrvati većina.

Čović je najavio i brzo donošenje državnog proračuna za 2024., kao i zakone o sudovima, uključujući tu rješavanje statusa stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

OGLASI

Loading