Select Page

Plenković i Petrov nakon sastanka: “Ovo je mali početak buduće suradnje”

Plenković i Petrov nakon sastanka: “Ovo je mali početak buduće suradnje”

Nakon četiri i pol sata pregovora završio je današnji sastanak pregovaračkih timova MOST-a i HDZ-a oko sastavljanja nove Hrvatske vlade.

Nakon sastanka u izjavi za medije šef HDZ-a Andrej Plenković je kazao kako žele iskoristiti vrijeme koje im dopušta ustav za cjeloviti program.

– Izbjeći ćemo scenarij od prošle godine. Sljedeći sastanak je u ponedjeljak u 16 sati, rekao je Plenković.

Lider MOST-a Božo Petrov je rekao kako je atmosfera na sastanku bila konstruktivna.

– Razgovarali smo o jamstvima. Slažemo se da je ovo jedan zalog buduće suradnje, trebaju se napraviti ciljevi za sljedeće četiri godine. Naravno da je ovo mali početak buduće suradnje. U ciljevima se potpuno slaženo, sljedeći tjedan se opet nalazimo. Imamo pozitivne dojmove. Bilo bi mi drago kad bi se ovako nastavilo, povjerenje se treba graditi. Nadam se da će se ovako nastaviti, trenutno nemam utisak da nešto ne odgovara”, izjavio je Petrov.

Plenković je u pauzi tijekom sastanka s MOST-om dao je intervju RTL Televiziji u kojem je komentirao tijek pregovora, ali i planove za buduću Vladu.

“Moj je cilj da uspostavimo temelje kako bismo što prije bili u poziciji za sastavljanje Vlade. Ovo su razgovori o tome kakav je novi HDZ, o tome kako ga mijenjam i što radim”, kazao je Plenković.

“Nisam doživio nikakav ultimativan ton od MOST-a. Imamo još dosta toga za proći”, kazao je Plenković. Dodao je da od MOST-a traži dodatna pojašnjenja o njihovim uvjetima.

“Neki uvjeti su prihvatljivi, ali oko nekih treba dulji rad Vlade”, kazao je. “Ono što ja želim je da uzmemo ustavni rok i da se unutar tog roka sve dogovori”, rekao je. “Vidjet ćemo kada će biti proglašeni službeni rezultati, a potom kreću rokovi”.

Na upit hoće li MOST-u prepustiti mjesto predsjednika Vlade, rekao je da o hipotetskim pitanjima neće govoriti. “Napravili smo veliki posao, moja misija je bila povratiti vjerodostojnost HDZ-u, imam respekt prema svemu što je napravio Tuđman i što je napravljeno tijekom devedesetih godina. Sada smo krenuli u povratak povjerenja.

Karamarko me nije zvao da mi čestita”, rekao je.

“Bilo je kontakata iz Narodne koalicije”

“Obavili smo razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina, nismo pričali o tome hoće li imati mjesto u Vladi. Bilo je kontakata i iz Narodne koalicije, ne sa mnom, ali s drugim suradnicima. To je normalno, bilo je i kontakata iz HNS-a.

Mislim da će biti vrlo stabilna većina. Očekujem stabilnu vladu s jasnim programom za iduće četiri godine”, kaže.

“Izgubio sam 10 kila, svatko bi bio umoran na mom mjestu, svakog dana sam bio u kampanji, Istina je da sam umoran, ali nema niti vremena niti volje za umor”, kazao je Plenković.

“Ne želim se miješati u unutarstranačke izbore u SDP-u, na njima je da odrede svoj smjer. Moja misija je dugoročna”, zaključio je.

abcportal.info

OGLASI

Loading