Select Page

Plenković svečano otvorio 25. Sajam gospodarstva u Mostaru

Plenković svečano otvorio 25. Sajam gospodarstva u Mostaru

Međunarodni sajam gospodarstva svečano je otvoren u utorak u 11:00 sati na središnjoj pozornici u Paviljonu 1.

Okupljenima se prigodnim riječima obratila direktorica Mostarskog Sajma Dalfina Bošnjak, a zatim i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Osim navedenih, na Sajmu sudjeluju brojni regionalni državnici i gosti.

Sajam gospodarstva u Mostaru održat će se od 16. do 20. travnja, a zemlja partner je po drugi put, Republika Hrvatska.

Počašćeni smo jer je Hrvatska zemlja partner, koja je od početaka sajma u Mostaru naš najpodudarniji partner. Upravo su mnoge tvrtke iz RH ulazak na bh. tržište trasirale na ovoj izložbi. Zahvaljujući ponajprije Vladi RH, ovaj sajam održava se u ozračju otvaranja pristupnih pregovora BiH s EU, što će imati ogromne pozitivne učinke na naše gospodarstvo i život uopće, kazala je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

https://1e1fdf6f3dfc72d0153421e482882f16.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Na Sajmu će sudjelovati više od 800 izlagača iz tridesetak zemalja, što je osim sjajne promocije za Grad Mostar, ali i BiH, prilika za nova poslovna povezivanja.

Bošnjak je kazala kako je ovaj sajam pokretač gospodarskog razvoja te poželjela dobrodošlicu svim prisutnima.

Dobro došli u Mostar, na naš 25. Međunarodni sajam gospodarstva. U sljedećih pet dana, predstavljači iz 30 zemalja svijeta, imat će priliku predstaviti svoje proizvode i usluge, a imat ćemo i tematske razgovore, okrugle stolove i seminare, rekla je Bošnjak.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je kako prisutnost više od 40 tvrtki iz RH na Sajmu pokazatelj bliske povezanosti Hrvatske i BiH.

BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za Republiku Hrvatsku i druga zemlja po investicijama hrvatskih firmi. Isprepletenost i povezanost naših dviju država, geografska i svaka druga, je takva da praktično nema važnog prometnog pravca, a da nije vezan za naše dvije državeustvrdio je Plenković u svom govoru.

Poručio je kako će Hrvatska pomoći BiH ne samo na europskom putu, nego i u financijskom smislu, govoreći o Južnoj plinskoj interkonekciji, a kako je naglasio, upravo ovaj Sajam je prigoda za nove dogovore i suradnju. 

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić zahvalio je Plenkoviću na dolasku kazavši kako je “i ovoga puta svojim dolaskom potvrdio da BiH nema većeg zagovaratelja od Republike Hrvatske na europskom putu,” a riječi zahvale uputio je i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Uz četiri središta: Zagreb, Rim, München i Beograd, Mostar sada postaje povezan s Europom i cijelim svijetom, a to nam stvara pretpostavke da Međunarodna zračna luka Mostar bude snažan pokretač razvoja Mostara i Hercegovine, poručio je Kordić i zaključio:

Mi želimo biti predvodnici BiH na europskom putu, biti otvoreni grad i promovirati ga i pozicionirati kao mjesto u koje se isplati investirati. Uz političku stabilnost, zakonska rješenja koja će poticati dolazak kapitala, uz bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, prirodne ljepote i zemljopisni položaj te vrijedne i kreativne ljudi, našu nacionalnu različitost kao našu prednost i bogatstvo, smatram da u tome možemo uspjeti.

Na povezivanje Mostara i Beograda se također osvrnuo i sam Vučić istaknuvši kako će “za godinu-dvije to biti jedna od najboljih linija koju će Hercegovina imati sa svijetom.”

Pozvao je kompanije iz Srbije da surađuju s partnerima iz BiH, oba entiteta, ali i s Hrvatskom, jer to može koristiti jednima i drugima.

Nadam se da ćemo imati više iskrenosti jedni prema drugima jer vjerujem da zajednički možemo živjeti i napredovati još brže, jer nismo lošiji od svih drugih koji bi, na kraju krajeva, da nam budu tutori i mentori. Uvjeren sam da možemo puno toga zajednički uraditi u narednom razdoblju, poručio je Vučić.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto istaknula je kako se Međunarodni sajam gospodarstva afirmirao kao mjesto susreta, dijaloga i suradnje na svim poljima, od gospodarstva do politike.

Sajam je postao brend Mostara, ali i snažan pokretač ekonomskog razvoja kako Mostara tako i cijele Bosne i Hercegovine, pa i regije. Kroz partnerstvo sa susjednim, ali i drugim zemljama svjedočili smo njegovom rastu i danas možemo kazati da je svaka godina bila korak naprijed u promicanju poduzetništva, otvaranju novih poslovnih prilika i jačanju gospodarskih veza, dodala je Krišto.

Predsjedateljica Krišto je rekla da se u ovih 25 godina rada i djelovanja Međunarodnog sajma gospodarstva u Bosni i Hercegovini dosta toga
promijenilo, ali da je ona i dalje zemlja neizmjerno bogatog gospodarskog i razvojnog potencijala. Dodala je da su mogućnosti za dodatni razvoj i inovacije mnogostruke, uzevši u obzir prirodna bogatstva, ali i izuzetno vrijedne ljude ovoga kraja, a u ovom trenutku i naše integracijske procese.

Jabula tv

OGLASI

Loading