Select Page

Po prvi put održana Noć muzeja u organizaciji Sveučilišta u Mostaru

Po prvi put održana Noć muzeja u organizaciji Sveučilišta u Mostaru
Noć muzeja pod geslom “Muzeji-između stvarnog i digitalnog” po prvi puta održana je u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču, u suorganizaciji Sveučilišta u Mostaru i Hrvatskoga muzejskog društva.

Glasnogovornica manifestacije Noć muzeja Arnela Sudar kazala je kako je riječ o poznatoj manifestaciji koja se održava posljednjeg petka u siječnju, a da je ovo prvi put da se održava u Mostaru.

Izrazila je nadu da će manifestacija zaživjeti i da će prerasti u tradicionalni događaj, piše pogled.ba

Važno je napomenuti da će ova manifestacija imati velik utjecaj na našu društvenu i akademsku zajednicu, ali i na čitavu Bosnu i Hercegovinu, kazala je Sudar.

Program je započeo dječjom likovnom radionicom koju je pomogla organizirati Udruga “Down sindrom, Mostar, a voditelj likovne radionice bio je magistar kiparstva Dalibor Nikolić.

Voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović kazao je kako se Noć muzeja održava već 17 godina u Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, a ove godine odlučeno je da se ta kulturna manifestacija održi i u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču.

Ovom prigodom predstavljena je monografija “Tomo Gusić”, autora Marije Tonković i Antuna Karamana.

Riječ je o slikaru starije generacije čiju je monografiju izdala Umjetnička galerija Dubrovnik, i to je partnerstvo Sveučilišta u Mostaru i Umjetničke galerije Dubrovnik. Na taj zajednički projekt smo jako ponosni, istaknuo je Ivanović.

Monografija broji oko 300 stranica s velikim brojem ilustracija i podijeljena je u dva poglavlja koja valoriziraju kompleksno djelo dubrovačkog umjetnika.

Za posjetitelje je upriličena i izložba akademika Igora Rončevića.

Njegova izložba je primarno apstrakcija u osnovnom smislu riječi, iako kada govorimo o zlatu i srebru Zadra, onda govorimo o onom cijelom kulturnom naslijeđu koje Zadar ima, o njegovim samostanima, o muzejskim zbirkama, o katedrali, misnicama, ruhu, kaležima itd. To je doista zlato i srebro Zadra, ali apstraktna umjetnost uvijek prenosi, ne naraciju nekog predmeta, nego doživljaj. Tako da govorimo o doživljaju raskoši i vidimo to zlato i srebro Zadra kao slikarsku raskoš boja u vidu apstraktne umjetnosti, istaknuo je Ivanović.

Sveučilišna galerija za posjetitelje bila je otvorena do jedan sat iza ponoći.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading