Select Page

Podizanje križeva na Groblju mira za žrtve s područja općine Posušje

Podizanje križeva na Groblju mira za žrtve s područja općine Posušje

Žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća zaslužile su da ih se svi zajedno sjećamo. Zbog toga im podižemo križeve na Groblju mira, na Bilima i stvaramo prostor gdje se za njih može moliti i o njima razmišljati.

Projektom memorijalnog Groblja mira – Bile predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi Herceg Bosne, Bosne i Hercegovine podigne bijeli križ (računa se ukupno do 50 000 križeva), neovisno o tome gdje je osoba ubijena, nestala ili gdje je pokopana.

Tako će žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Posušje na Groblju mira biti postavljeno minimalno 1 300 križeva koliko imamo do sada evidentiranih žrtava, uključujući  i one za čiji se grob ne zna i čije mjesto stradanja nije poznato. Na križevima će biti ispisani osobni podatci svake žrtve: ime i prezime, ime oca, godina rođenja, godina smrti ili nestanka.

Ovim putem, svima onima koji žele, pružamo priliku da stradalim članovima obitelji osobno postave križeve, gdje će u dane kada je to uobičajeno i prigodno moći doći i pomoliti se, položiti cvijeće i zapaliti svijeću.

Novčani iznos za podizanje jednoga križa je 200 KM, što je nešto više od stvarnog iznosa, s ciljem stvaranja fonda za one žrtve koje nemaju nikoga svoga ili su zaboravljeni od strane svojih najbližih.

Povjerenstvo za obilježavanje i uređenje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Posušje, pripremilo je popis žrtava Drugog svjetskog rata i poraća s prostora Posušja. Svjesni smo da još uvijek ima nedostataka i nepotpunih podataka u objavljenom Popisu, ali oni će se moći ispraviti i dopuniti u narednom razdoblju, kako ni jedna žrtva ne bi ostala zaboravljena.

Povjerenstvo će redovito uređivati i objavljivati eventualna promjene u Popisu, ali i imena žrtava u čiji spomen je uplaćen naznačeni iznos za podizanje križa na Groblju mira.

Sve informacije, način, upute i primjer na koji možete izvršiti uplatu za postavljanje križa možete vidjeti u letku ispod:

OGLASI

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading