Select Page

Pokolj na Novom Zelandu: Ubijeno najmanje 49 ljudi, cure novi detalji

Pokolj na Novom Zelandu: Ubijeno najmanje 49 ljudi, cure novi detalji

MASKIRANI napadač ulazio je u džamije u gradu Christchurch na Novom Zelandu i pucao po ljudima.

Prvo je napadnuta džamija Al Noor, u kojoj je u trenutku napada bilo oko 200 ljudi, a onda je napadnuta i ona udaljena od te 10 minuta, u Linwoodu.

Ubijeno je najmanje 49 ljudi. No, taj broj bi mogao još rasti.

RAZVOJ DOGAĐAJA

10:10 Australski premijer Scott Morrison naložio je da se zastave spuste na pola koplja.

“Australija stoji uz Novi Zeland u ovo mračno vrijeme gdje su mržnja i nasilje ukrali mir i nevinost. Ostanite jaki”, napisao je Morrison.

09:50 Službeno, jedna osoba se tereti za ubojstva. Radi se o muškarcu u kasnim dvadesetima, objavile su vlasti.

Još se istražuje kakve su veze dvoje drugih uhićenih s ovim napadom. Četvrta osoba koja je uhićena, kako piše BBC, možda nema nikakve veze s napadom.

09:36 Napadač je imao ispisana imena iz srpske i crnogorske povijesti. Opširnije

09:35 Policija je objavila kako su na jednom automobilu pronađene eksplozivne naprave. Ta se informacija razlikuje od prethodne kad je rečeno da su eksplozivi pronađeni u dva automobila.

09:10 Broj mrtvih je porastao na 49

09:05 Politički i islamski vođe diljem Azije osudili su s gađenjem smrtonosnu pucnjavu u dvjema novozelandskim džamijama u petak, uslijed informacija da su u krvoproliću stradali i njihovi građani.

“Indonezija snažno osuđuje ovaj čin ubijanja, pogotovo na mjestu gdje se održava molitva petkom”, rekao je ministar vanjskih poslova Indonezije, Retno Marsudi. Ranije je objavljeno da je u džamiji bilo šest Indonežana kada se dogodio napad, troje ih je pobjeglo, a za troje se još ne zna gdje su. Indonezijski veleposlanik na Novom Zelandu Tantowi Yahya rekao je za Reuters kako u Christchurchu ima ukupno 331 Indonežanin, od čega je 134 studenta.

Čelnik vladajuće koalicije u muslimanskoj Maleziji Anwar Ibrahim osudio je napad kao “crnu tragediju koja prijeti čovječanstvu i svjetskom miru”. “Duboko sam pogođen ovim neciviliziranim činom, koji ide protiv čovječnosti i vrijednosti ljudskih života”, objavio je Ibrahim u priopćenju. “Šaljemo našu najdublju sućut obiteljima žrtava i novozelandskom narodu”, stoji u priopćenju.

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana osudio je napad koji je nazvao “rasističkim i fašističkim” napadom. “Napad pokazuje do kuda smo došli, mržnjom prema islamu i neprijateljstvom prema muslimanima”, napisao je Ibrahim Kalin na Twitteru.

“Vidjeli smo mnogo islamofobičnih napada protiv muslimana i islama koji su se pretvorili u perverziju i smrtonosnu ideologiju. Svijet mora podići svoj glas protiv toga, i zaustaviti islamofobični fašistički terorizam”, dodao je Kalin.

Čelnik stranke indijskih muslimana, nevladine organizacije koju vode znanstvenici, Kamal Faruqui, snažno je osudio napad. “Antimuslimanski virus širi se cijelim svijetom”, rekao je za Reuters. “Ljudi svih religija trebali bi se zabrinuti”, dodao je Faruqui.

Afganistanski ambasador na Novom Zelandu i Fidžiju, Wahidullah Waissi, napisao je Twitteru da su tri Afganistanca ozlijeđena. “Moje misli su s obiteljima Afganistanaca koji su bili ustrijeljeni u ovom gnjusnom činu”.

Glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova, Mohammad Faisal osudio je napade na društvenim mrežama, upotrijebivši ‘hashtag’ #pakistanagainstterror (Pakistan protiv terora).

Mnogi su na društvenim mrežama izrazili svoje zgražanje vidjevši snimku koja kruži internetom, a koja prikazuje navodnog napadača kako ubija ljude u džamiji sa automatskom puškom. “Osjećam se vrlo loše, ta osoba je maloumni divljak”, napisao je korisnik Farhan Adhitama na Twitteru.

08:51 Policija grada Aucklanda javlja kako kontrolirane detonacije koje se provode u tom gradu nemaju nikakve veze s napadom u Christcurchu.

08:50 Napadač se za pokolj na Novom Zelandu spremao uz četničku pjesmu. Opširnije

08:45 Otkriven je identitet ubojice. Opširnije

08:15 Na društvenim se mrežama netom prije napada pojavio manifest od 87 stranica za koji se vjeruje, kako piše CNN, da ga je napisao jedan od napadač. Manifest je pun antiimigrantskih i antimuslimanskih stavova i ideja.

Kako javljaju mediji, napadač je Australac, bijelac, star između 30 i 40 godina.

08:10 U bolnici u Christchurchu se nalazi 48 osoba koje su upucane. Ima ih svih uzrsta, javlja CNN.

08:05 Javljaju se svjedoci koji pričaju o užasu koji je zavladao. Opširnije

08:00 Premijerka Jacinda Ardern rekla je kako su na licu mjesta pronađene eksplozivne naprave koje su bile povezane s napadačevim automobilom.

Policija je ranije objavila kako je pronađeno dosta eksploziva koje su policijski stručnjaci onesposobili.

Premijerka nije željela komentirati je li se napadač spremao za samoubojstvo.

“Tri muškarca i jedna žena su u pritvoru”, rekao je policijski načelnik Mike Bush, ali je upozorio da može biti još sumnjivaca.

Opisao je napadača kao ekstremno desničarskog nasilnog terorista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

OGLASI

Loading