Select Page

Politički analitičari ocjenili: Kolinda promijenila taktiku i iskoristila priliku diskreditirajući Milanovića

Politički analitičari ocjenili: Kolinda promijenila taktiku i iskoristila priliku diskreditirajući Milanovića

Bitka za svaki glas samo dva dana prije drugog kruga na vidjelo je iznijela tešku artiljeriju, a posljednju raspravu Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović analizirali su i Večernjakovi komentatori Ankica Mamić, Božo Skoko i Krešimir Macan.

– Krenulo je oštro napadima s jedne i druge strane. Kolinda je dobro je rekla da ne opravdava čin savjetnika Madžara, ali da bi Milanović trebao odgovoriti na pitanja koja mu je postavio. Milanović je replicirao da njezin savjetnik svojim djelatnicima isplaćuje minimalac, kao i da je okružena korumpiranim savjetnicima – kazala je Mamić.

Krešimir Macan i Božo Skoko također su prepoznali borbenost aktualne predsjednice koja je ‘krenula u napad umjesto da se brani’.

– Drugačiji format emisije omogućio je više međusobnih napada i rasprava. Kolinda Grabar-Kitarović cilj je isprovocirati Zorana Milanovića. On je bio u činjenicama i brojkama, ali i na skliskom terenu oko minimalne plaće koju isplaćuje sebi prema Faktografu koji je večeras uživo provjeravao točnost navoda kandidata – komentira Macan, dok Skoko dodaje da su ‘oboje “naoružani” činjenicama i porukama’.

– Stil oba kandidata prilagođen je televizijskom nastupu. Grabar-Kitarović je ovoga puta krenula daleko oštrije prema svome protukandidatu i nekoliko puta dobro poentirala. A Milanović je već u prvim minutama sugovornicu stjerao u kut, a potom je počeo gubiti živce. U prvom bloku Milanović je krenuo bolje, ali je ona u drugom dijelu dominirala – tvrdi Skoko.

Međutim kada je riječ o pitanjima poput povratka mladih u Hrvatsku, Mamić opet ne vidi konkretne poruke niti rješenja, već ‘odgovaranja optužbama tko je što propustio učiniti’. S njom se slaže i Macan. – Kad se dvoje ljudi svađa i prepucava, onda se ostali odmaknu i okrenu nečem drugome. Nažalost premalo poruka, previše to ping-ponga koji je postao naporan. Zaboravljaju da trebaju motivirati na izlazak, dati poticaj neodlučnima i mladima. Mislim da smo malo došli u zamor materijala i kod kandidata, ali i publike – kazao je i dodao ‘odjavljujem se pod reklamama’. S njim se slaže i Ankica Mamić.

Međutim, Skoko još uvijek ima volje za analiziranje.

– Milanović koristi strategiju iz prošlih sučeljavanja da se pokaže intelektualno superiorniji te da protukandidatkinju stavi u ‘koruptivni’ okvir, kontinuirano ju povezujući sa Sanaderom, HDZ-om, Bandićem… Međutim,  u ovom sučeljavanju ne nasjeda na Milanovićeve ‘udice’, već plasira svoje poruke. Prilično je fokusirana i koncentrirana te koristi strategiju prikazati Milanovića kao nekompetentnog i neuspješnog političara, elitista i neradnika. Daleko otvorenije nego do sada – komentirao je ‘posljednji analitičar’ Božo Skoko koji također postaje umoran.

– Postaje zamorno i vrijeme je da završe sučeljavanje, budući da su probili i termine, a kandidati se počinju ponavljati ili čak slagati. Zbirno gledano, Milanoviću je ovo bilo sučeljavanje viška, a Grabar-Kitarović je bolje iskoristila večerašnji nastup – zaključio je Skoko.

OGLASI

Loading