Select Page

POSJET JAPANU: Papa u Tokiju pozvao na prekid korištenja nuklearnog oružja

POSJET JAPANU: Papa u Tokiju pozvao na prekid korištenja nuklearnog oružja

Po vjetrovitom i kišnom vremenu papa Franjo u subotu je sletio u Tokio gdje je uputio poziv na prekid korištenja nuklearnog oružja u jedinoj državi svijeta koja je pretrpjela nuklearni napad.

Sveti Otac bi trebao posjetiti Hiroshimu i Nagasaki, gradove na koje su Sjedinjene Države krajem Drugoga svjetskog rata bacili nuklearne bombe. Ondje će se sastati s osobama “koje još uvijek imaju nezacijeljene rane zbog toga tragičnog događaja iz ljudske povijesti”, rekao je po dolasku u Tokio.

Ovo je drugi posjet Japanu jednoga pape. Godine 1981. Japan je posjetio Ivan Pavao II., koji je tada također osudio upotrebu nuklearnog oružja u Hiroshimi i Nagasakiju.

Franjo je u mladosti želio biti misionar u Japanu, zemlji u kojoj se manje od 0,5 posto stanovnika izjašnjava katolicima.

Tijekom leta iz Bangkoka, gdje je proveo nekoliko dana u sklopu prvog dijela turneje, Franjo je uputio dva istovjetna brzojava u kojima pozdravlja kineskoga predsjednika Xija Jinpinga i predsjednika Tajvana Tsaija Ing-wena.

Brzojav sličnog sadržaja uputio je i upraviteljici Hong Konga Carrie Lam u kojemu “njegovu stanovništvu, koje prolazi kroz silovito sedmomjesečno nasilje želi mir i dobro”.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading