Select Page

Posjetite Park prirode Blidinje u srcu Hercegovine i nahranite oči, dušu i tijelo

Posjetite Park prirode Blidinje u srcu Hercegovine i nahranite oči, dušu i tijelo

Nakon nekoliko kišnih dana ova jesen nam je odlučila pokloniti još sunca i lijepog vremena, a mi smo ga iskoristili kako bi posjetili jedan od najljepših parkova prirode u našoj zemlji – Blidinje.

Kontaktirali smo ekipu iz Udruge “Visit Blidinje“ koji su rado izdvojili svoje vrijeme da nas upoznaju s ovim prirodnim biserom smještenim na granici pet općina: Posušja, Mostara, Tomislavgrada, Jablanice i Prozora-Rame.

S obzirom na to da smo odlično uređenom cestom stigli iz smjera Posušja na Blidinje u vrijeme doručka, Ivana iz spomenute udruge nas je najprije odlučila počastiti tradicionalnim hercegovačkim objedom koji za sve goste i turiste priprema Krešimir Ćavar i njegova obitelj, koji su jedni od rijetkih stalnih stanovnika Blidinja.

S Krešom smo prošetali do krava koje su vrlo pitome i odmah su nam znatiželjno prišle, a njegova supruga Marija je pripremala doručak.

“Nikad ne bih mogao zamisliti da živim negdje drugo. Mi smo tu sebi napravili lijep život i ništa nam ne nedostaje. Sin mi je desna ruka, vrijedan je. Imamo 15 krava, kokoši, uzgajamo svoje povrće, krompir najviše. Pravimo svoj sir, mladi i onaj tradicionalni hercegovački – sir iz ‘mišine’. Potražnja je velika, ljudi prepoznaju kvalitet“, priča nam Krešo.

“Dođite jesti dok nije ohladilo“, viknula nam je Krešina supruga Marija, a na stolu smo imali što i vidjeti.

Pole, mladi sir, kajgana zlatne boje, sir iz mjeha, domaći kajmak, belava, sezonsko voće… Bez pretjerivanja, ovaj doručak svakim zalogajem vraćao nas je u prošlost kad se jelo domaće, ukusnije i zdravije.

Srdačnost i susretljivost ove obitelji nešto je što je teško opisati riječima, jednostavno u samo nekoliko minuta steknete utisak da ih poznajete cijeli život. Pozdravili smo se i nastavili naš put do zgrade gdje su smještene prostorije “Visit Blidinja“, a gdje nas je dočekao Tomislav, inače suradnik ove udruge.

“Udruga je nastala kao plod suradnje grupe lokalnih entuzijasta jer imamo želji predstaviti ovaj prekrasni kraj gostima iz svih krajeva svijeta. Tu smo da promoviramo, ali i čuvamo i štitimo ovo posebno mjesto u kojem svatko može pronaći nešto za sebe. Šetnje po svježem zraku, planinarenje, organiziran odlazak na Hajdučka vrata, jahanje, streličarstvo, team building, biciklističke i MTB ture samo su dio naše ponude. Usko surađujemo i s planinarskim društvima koja djeluju na ovim prostorima: HPD Prenj 1933, PD Orlova Stina, PD Vilinac iz Jablanice, Stanica planinarskih vodiča Mostar, HPD Pločno, a odličnu suradnju imamo i s GSS-om BiH. Tu smo jedni za druge uvijek“, objasnila nam je Ivana detaljnije o samoj udruzi.

Put nas dalje vodi do upravljanog prirodnog rezervata Masne Luke smještene u podnožju Čvrsnice i jedno je od najljepših mjesta u Parku.

Masna Luka je i najveće europsko stanište endemskog bora munike, a odlikuje se i velikim bogatstvom borove i jelove šume. Ovdje mir i spokoj doslovno možete udahnuti, a poznato je kako je boravak u prirodi najbolji lijek za brige i tjeskobe s kojima se svakodnevnom susrećemo zbog brzog načina života kojim danas nažalost živimo.

Na ovom prostoru nalazi se i crkva sv. Ilije kao i franjevačka galerija s bogatim umjetninama ovoga područja, a toliko zanimljivih podataka smo tu saznali da smo odlučili ovom prostoru posvetiti poseban članak koji ćete uskoro moći pročitati na našem portalu.

Potom smo se dovezli do Blidinjskog jezera, najvećeg prirodnog jezera u Bosni i Hercegovini. Obgrljeno Vran planinom i Čvrsnicom, ovaj geomorfološki spomenik prirode izaziva divljenje i omiljeno je mjesto za izletnike i fotografiranje.

Iako je relativno plitko s malom dubinom od jednog metra do maksimalnih četiri metra, posjetitelji se ljeti ovdje kupaju, dok zimi, kad se potpuno zaledi, postaje klizalište.

“Mi iz Visit Blidinja, kao i planinarska društva koja sam spomenuo trudimo se održati ovaj prostor čistim jer je zaista nevjerojatno da i danas postoje izletnici koji iza sebe ostavljaju smeće. Zamolio bih ovim putem sve koji dođu ovdje da iza sebe ne ostavljaju ništa, a sa sobom ponesu najljepše uspomene s ovog mjesta kako bi u ovim prizorima uživale i generacije koje dolaze iza nas“, istaknuo je Tomislav.

Obilazak smo nastavili do Ski centar Risovac koji se priprema za zimsku sezonu.

Prva skijaška vučnica je nakon zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, donesena i instalirana ovdje. Od toga trenutka Planina je postala skijaško odredište. Nakon proglašenja Parka prirode, prvotna vučnica je izmještena na pogodniju lokaciju, te je uz istu napravljena šira i duža skijaška staza.

Sezona počinje s prvim snijegom koji prekrije staze, a posebno je pogodno za obitelji s malom djecom. Uz skijalište se nalazi i restoran Staza gdje skijaši, turisti i izletnici mogu uživati u tradicionalnim hercegovačkim specijalitetima.

S obzirom na to da smo Blidinje posjetili u jesen, te se mrak počeo spuštati oko 17 sati, naš obilazak završili smo u kultnom restoranu Hajdučke vrleti.

Ono po čemu je ovaj objekt najprepoznatljiviji je pura s lučnicom i hercegovački uštipci zbog kojih gosti dolaze na Blidinje iz cijele BiH i Dalmacije kako bi probali okuse stare Hercegovine. Pura, nekad jelo siromašnih, ovdje je pravi specijalitet i zaista je odličnog okusa.

Dok smo večerali, Ivana i Tomislav nam pričaju da se na Blidinju nalaze nekropole stećaka koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a. Prostiru se na području općine Jablanica, na putu prema Kedžari.

Stećci su u dobrom stanju, i jedna su od najvažnijih kulturnih znamenitosti u Parku prirode Blidinje.

Također, ovdje je podignut i spomenik Divi Grabovčevoj koja je prema legendi, živjela u 17.vijeku, a posebna je po tome što je unatoč prisili, odbila udati se za turskog Tahir-bega Kopčića, što je svojim životom platila i tako zauvijek postala simbol čistoće i mučeništva.

Posjet ovom prostoru preporučujemo svima koji vole i žele upoznati sve posebnosti naše prelijepe zemlje koja obiluje različitostima zbog kojih bi, zahvaljujući mladim i vrijednim ljudima kao što su ovi iz Udruge Visit Blidinje, zaista mogli postati omiljena turistička destinacija u ovom dijelu Europe

Foto: D. S. /Klix. Ba

OGLASI

Loading