Select Page

Posušani odali počast žrtvama u Uzdolu

Posušani odali počast žrtvama u Uzdolu

Danas je organiziran 4. susret iseljenih župljana župe Uzdol i Dan Udruge 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola.

Program je započeo svetom misom u župnoj crkvi u Uzdolu te molitvom opijela i paljenjem svijeća u Memorijalnom centru. Potom je nešto iza 14 sati organiziran mimohod sa zastavama do spomenika na Ceru i polaganje vijenaca za poginule branitelje.

Paljenjem svijeća, počast poginulim braniteljima i civilima ovog kraja odao je i načelnik općine Posušje Ante Begić zajedno s pripadnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Posušje.

U svom obraćanju nazočnima načelnik Begić je naglasio kako nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu naših branitelja za hrvatski narod i da to trebamo prenositi mladim naraštajima s koljena na koljeno. Oprostiti uvijek, zaboraviti nikad! Također je rekao kako mi iz Posušja s posebnim pijetetom dolazimo u Uzdol odati počast svim poginulima, a posebno desetorici posuških vitezova koji su svoj život položili na oltar domovine na ovoj bojišnici.

Inače 14. rujna 1993. u Uzdolu su pripadnici Armije BiH počinili stravičan zločin u kojem je ubijeno 29 civila i 12 pripadnika HVO-a. U na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve. Da bi se ovaj strašni pokolj nad Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini otrgnuo zaboravu, snimljen je 2014. godine dokumentarni film Uzdol 41.

OGLASI

Loading