Select Page

Posušje 1. općina sa strateškim dokumentom za planski razvoj poljoprivredne proizvodnje

Posušje 1. općina sa strateškim dokumentom za planski razvoj poljoprivredne proizvodnje

Općina Posušje predstavit će danas studiju “Višenamjensko vrjednovanje poljoprivrednog zemljišta na području općine Posušje” u OŠ Franice Dall’era u Viru, i to za mještane Vira, Zagorja, Zavelima i Podbile, s početkom u 12 sati.

Zainteresiranima će biti prikazane mogućnosti i preporuke za razvoj poljoprivredne proizvodnje iz područja stočarstva, voćarstva, povrćarstva, uzgoja ljekovitog bilja i ratarstva na ovim područjima općine Posušje. Iz Službe za gospodarstvo općine Posušje kazali su nam kako će projekt biti predstavljen i u ostalim posuškim MZ-ovima. Riječ je o projektu koji je Općina Posušje pokrenula i realizirala u cilju kreiranja agrarne politike i razvoja općine, a u sklopu kojega su predstavljena područja pogodnosti za razvoj spomenutih područja i predložene mjere za unaprjeđenje proizvodnje u navedenim područjima. Po riječima profesorice Radice Ćorić s Agronomskog i prehrambeno–tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, čiji je tim uradio ovu studiju, cilj je bio snimiti stanje proizvodnog prostora na području poljoprivrednih zemljišta te izraditi karte pogodnosti za pojedine vrste kultura u različitim područjima.

– Izrađena je regionalizacija poljoprivrednog prostora i izdvojeni su preporučeni poljoprivredno–gospodarski programi koji predstavljaju temelj za kreiranje agrarne politike općine Posušje. Studija predstavlja planski dokument na temelju kojega će se razvijati poljoprivreda na području Posušja – kazala je prof. Ćorić. Realizacijom ovog projekta, općina Posušje postaje prva jedinica lokalne samouprave u Hercegovini koja se može pohvaliti ovakvim strateškim dokumentom za planski razvoj poljoprivredne proizvodnje.

– Projekt donosi višestruke koristi za sve naše žitelje koji se bave ili se namjeravaju baviti poljoprivrednom proizvodnjom. Općinski službenici stavljaju se na raspolaganje svim zainteresiranima za administrativnu, stručnu ili savjetodavnu potporu. Svi naši poljoprivrednici mogu računati na proaktivniji rad općinskih službi i apsolutnu potporu u postupcima registracije obrta, uputa za poljoprivrednu proizvodnju, stručnog usmjeravanja, pravodobnog informiranja o poticajima i javnim pozivima, a sastavni dio studije je i Zemljišni informacijski sustav, tj. digitalna baza svih podataka o pogodnosti za poljoprivrednu proizvodnju, koja će biti dostupna preko općinskih službi – kazala je Mirjana Biško iz Ureda načelnika Posušja.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading