Select Page

Posušje: Edukacijsko – rehabilitacijski kabinet „Maleni koraci“ opremljen za ranu dijagnostiku autizma

Posušje: Edukacijsko – rehabilitacijski kabinet „Maleni koraci“ opremljen za ranu dijagnostiku autizma

Edukacijsko – rehabilitacijski kabinet „Maleni koraci“ u Posušju potpisao je u četvrtak sporazum s Caritasom Bosne i Hercegovine ugovor o dodjeli financijskih sredstava za opremanje kabineta za ranu dijagnostiku autizma. Riječ je o zaključivanju suradnje u kojoj je ovaj kabinet, odnosno njegov projekt odabran u osam najboljih između 135 prijavljenih na program Your Job koji provodi Caritas BiH. 

Uspješnom prijavom Edukacijsko – rehabilitacijski kabinet „Maleni koraci“ ostvario je iznos od 4000 eura za nabavku opreme za ranu dijagnostiku autizma što je veliki poticaj za unaprjeđenje rada ovog kabineta. „Jako sam sretna i zadovoljna. Prije svega želim zahvaliti programu Your Job na podršci, što su prepoznali potencijal u mojoj poslovnoj ideji i pomogli mi u realizaciji iste. Zahvaljujući njima, sada je u mom kabinetu dostupna ADOS 2 dijagnostika. Riječ je o opservacijskom protokolu za ranu dijagnostiku autizma počevši već od prve godine djeteta. Ova dijagnostika sada je dostupna i u Posušju. Do sada je ova dijagnostika bila dostupna samo u Mostaru u bolnici, a sada imamo to i u Posušju“, kazala je vlasnica ovog kabineta edukacijski rehabilitator Marija Galić.

Miroslav Valenta, voditelj projekta Your Job ispred Caritasa Bosne i Hercegovine je istaknuo da je ovo već treći ciklus ovakvog javnog poziva među kojima je Marija tek jedna od uspješnih grantista, odnosno uspješnih prijava. „Mi smo osim novaca osigurali  te radionice gdje su polaznici imali podršku mentorskih stručnjaka, radili su zajedno s njima na unaprijeđenju svojih ideja koje bi mogli pretočiti u konkretne poslovne planove. Nakon toga, naše stručno povjerenstvo je odabralo najbolje za financiranje. Marija je jedna od stotine prijavljenih i ovom prilikom moram istaknuti da je bila najbolje ocijenjena među kandidatima u sva tri ciklusa javnih poziva“, kazao je Valenta ističući da je ovo samo jedan od projekata Caritasa BiH koji pomažu mladima kako se integrirati u tržite rada.

Projekti za financiranje u ovom programu se ocjenjuju i financijski podržavaju ukoliko je procjena da će ti poslovi biti dugoročni i održivi. „Upravo zato najveći broj osoba i ideja koje smo podržali još i danas opstaju i rade, tako da nastavljamo s tom metodologijom odlučivanja i dodjele“, zaključio je Valenta.

Marija je također pozvala sve mlade do 35 godina koji imaju poslovne ideje ili već pokrenute male biznise da razmišljaju o prijavi na ovaj javni poziv programa Your Job. „Ne samo one s gotovom idejom ili pokrenutim poslom, nego i one koji imaju na pola razrađenu ideju da istraže Your Job projekte jer mogućnosti su stvarno jako široke. Konkretno, ovaj program na kojem sam ja uspjela ne samo da vam pruža mogućnost za ostvarivanje sredstava, nego ukoliko prođete prvi krug, imate mogućnost za potpuno besplatnu edukaciju u trajanju od tri dana koja odgovara na sva pitanja iz poslovnog svijeta: kako pokrenuti posao, kako otvoriti obrt, kako ga proširiti, kako napisati poslovni plan, financijski plan, kako pisati projekte za svoja poduzeća, kako raditi marketing,… Uglavnom, jedna jako korisna edukacija koja je besplatna i prolazite ju neovisno hoćete li na kraju dobiti sredstva ili ne“, istaknula je ovom prilikom Marija Galić.

Program Your Job

Caritas BiH u suradnji s Caritasom Austrije programom Your Job nastoji doprinijeti smanjenju siromaštva među mladima poticanjem zapošljavanja, izobrazbom i razvojem socijalnog poduzetništva za mlade. Utemeljen na istraživanju o uzrocima nezaposlenosti mladih koje je provedeno u 2018. god., program YourJob od 2019. godine konkretnim aktivnostima povećava konkurentnost mladih na tržištu rada i utječe na smanjenje nezaposlenosti mladih.  U okviru programa otvorena su tri savjetovališta za zapošljavanje mladih u Banja Luci, Čapljini i Mostaru gdje mladi mogu dobiti savjetovanje za svoj karijerni put. Savjetnice za zapošljavanje mladih, zajedno s mladima koji traže posao, uspostavljaju kontakt s poslodavcima te im pomažu u ostvarivanju mogućnosti za prvo radno iskustvo i obavljanje pripravničkog staža. Kroz program se pružaju mogućnosti jačanja osobnih kompetencija mladih kroz organiziranje različitih obuka i treninga. Mladi imaju mogućnost započeti poduzeće te za to dobiti financijsku potporu kroz inkubator poslovnih ideja. Kada govorimo o uvjetima sudjelovanja, program potiče mlade poduzetnike iz svih sfera poduzetništva u različitim visinama grantova, ovisno o predanom poslovnom planu prijavitelja, a uzimajući u obzir održivost i dugoročnost poslovnog plana koji se financira. Idući program financiranja u planu je krajem 2024. godine. Mlade osobe obuhvaćene ovim programom moraju imati do 35 godina života.

Radioposusje.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading